De bib is overgestapt naar het Eengemaakt Bibliotheeksysteem

 

Een gemeenschappelijk dienstreglement en een nauwere samenwerking

Sinds 1 maart zijn bijna alle bibliotheken van de regio Pajottenland & Zennevallei overgeschakeld naar een nieuw bibliotheeksysteem. Om beter te kunnen samenwerken kiezen ze voor een eengemaakt dienstreglement en eenzelfde bibliotheekkaart. Dat betekent dat klanten in alle bibliotheken van de regio Pajottenland & Zennevallei aan dezelfde voorwaarden uitlenen. Lees hier het volledige dienstreglement. Affligem en Liedekerke sluiten nu nog niet aan, maar volgen in het voorjaar van 2022.

Regiobib P&Z

Wat betekent dit nu concreet voor onze leners?

Van het nieuwe bibliotheeksysteem zal je als bezoeker weinig merken, aan de zelfuitleentoestellen en betaalautomaat wijzigt er niets. Je kan als gebruiker er wel voor kiezen om voortaan uit te lenen met je elektronische identiteitskaart (eID). Wie al lid was van de bib en voortaan zijn eID wil gebruiken, meldt zich de eerste keer even bij een medewerker aan de balie om dit aan te passen. Hou er wel rekening mee dat de wachttijden aan de infobalie mogelijk iets langer zijn, omdat de bibliotheekmedewerkers het nieuwe systeem zelf nog in de vingers moeten krijgen.

De belangrijkste uitleenvoorwaarden:

 - een jaarlijks lidgeld van 5,00 euro

 - jongeren tot 26 jaar en leerkrachten genieten van een gratis lidmaatschap

 - 4 weken uitleentermijn, twee maal verlengbaar

 - een reservatie uit een andere bib (IBL) kost 3.00 euro

 - maximaal 15 materialen per bibkaart

 - uitlenen kan met een aparte bibliotheekpas of met de e-ID

 - het ‘telaatgeld’ bedraagt 0.30 euro per week en per materiaal

 - het ‘telaatgeld’ zal na 3 weken het maximum bereiken, maar bij niet-inlevering en niet-betaling binnen een redelijke termijn, zal de gebruiker geblokkeerd worden

 - de portkost voor een brief bedraagt 1.00 euro

De Regiobib legt hiermee de basis voor een nauwere samenwerking. De bibliotheken organiseren samen evenementen en workshops, stemmen hun collecties beter op elkaar af en zien in de toekomst mogelijkheden om hun dienstverlening uit te breiden.

De Regiobib maakt deel uit van de Cultuurregio Pajottenland & Zennevallei en bestaat uit 15 bibliotheken: Affligem, Beersel, Dilbeek, Galmaarden, Halle, Herne, Lennik, Liedekerke, Pepingen, Roosdaal, Sint-Genesius-Rode, Sint-Pieters-Leeuw, Ternat, Gooik en Linkebeek.

Raadpleeg hier het volledige reglement.