Boek
Nederlands

In het bos daar staat een huisje

Xavier Deneux (auteur)

In het bos daar staat een huisje

Doelgroep:
Vanaf 0-2 jaar
Een hertje ziet door het raam van zijn huis hoe een haasje uit het bos komt rennen. Hij is op de vlucht voor de gemene jager. Kan het hertje hem redden? Vierkant hardkartonnen prentenboek gebaseerd op een kinderliedje, met eenvoudige illustraties in rustige kleuren en voelelementen door reliëf. Vanaf ca. 1,5 jaar.
Titel
In het bos daar staat een huisje
Auteur
Xavier Deneux
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Un grand cerf
Uitgever
Antwerpen: Oogappel, 2021
[10] p. : ill.
ISBN
9789002272363 (hardback)

Besprekingen

Als een hert door het raam van zijn huisje in het bos kijkt, komt daar net een haasje aangelopen. Op de vlucht voor de jager! Het Vlaamse kinderliedje dat in de titel wordt genoemd is in dit stevige, hardkartonnen boekje met twee afgeronde hoeken uitgewerkt tot een eenvoudig verhaaltje in goedlopend rijm. Het biedt spanning én veiligheid. Uitsparingen op de rechterpagina's en verhoogde, op de pagina liggende elementen aan de linkerzijde geven kleine vingertjes iets te voelen. De illustraties zijn in een aantal frisse kleuren: hoofdzakelijk paars, rood, groen met daarnaast iets minder aanwezig twee tinten blauw, zwart en bruin. Hierdoor zijn ze aansprekend maar toch rustig, ook door de egale, leeg gehouden achtergrond. In Nederland is het liedje minder bekend, maar dat doet aan het verhaaltje en de uitvoering ervan niets af. Mooi uitgevoerd kartonboek. Vanaf ca. 1,5 jaar.

In het bos daar staat een huisje

Dit is het gekende kinderliedje van de haas die dreigt doodgeschoten te worden door de jager en zijn toevlucht zoekt in een huisje in het bos. Het werd in een voelboekje gegoten, waarbij een element in reliëf links telkens in een uitsparing rechts past, zoals een sleutel in een sleutelgat bijvoorbeeld.De illustraties van Xavier Deneux, met grote kleurvlakken tegen een afwisselend witte of gekleurde achtergrond, zonder veel detail, ogen heel aantrekkelijk. Het reliëf op elke bladzijde laat toe niet alleen te zien, maar ook te voelen wat er staat. Wanneer je daarbij zingend door het boekje bladert, worden zowat alle zintuigen van een baby aangesproken. De tekst is eenvoudigweg het liedje. Vreemd is daarbij de afwijking van de bekende versie van het kinderliedje met “hij klopte zachtjes aan” in plaats van “klopte aan de deur”. Stevige kartonbladen en afgeronde hoeken maken het boekje volledig babyproof.