Boek
Nederlands

Juno

Wouter Kersbergen (auteur), Jan Van Lierde (illustrator)
Juno woont bij zijn opa. Hij is bang dat opa op een dag dood zal gaan. Daarom schrijft hij hem een brief. AVI-M4. Vanaf ca. 7 jaar.
Leesniveau
AVI M4, AVI 4
Titel
Juno
Auteur
Wouter Kersbergen
Illustrator
Jan Van Lierde
Taal
Nederlands
Uitgever
Tilburg: Zwijsen, 2008
41 p. : ill.
ISBN
9789048700882

Besprekingen

Het is niet altijd even simpel om leesbevordering en --oefening voor de jeugd naadloos te laten samengaan met leesplezier. Wouter Kersbergen slaagt daar wonderwel in met zijn nieuwe boek voor zevenplussers in de reeks 'Bikkels' van Zwijsen. Juno vertelt een ontroerend verhaal over een gevoelig thema, nl. de dood. 's Nachts kan Juno, van wie de ouders omgekomen zijn in een ongeval, de slaap niet vatten en gaat hij bij zijn opa aan het water zitten. De jongen wordt door allerlei vragen gekweld: 'Waarom ben ik blij als de zon schijnt?', 'Waarom zijn Dennis en ik vrienden?' en 'Word ik net zoals jou, opa?'. De wijze, oude man boezemt zijn kleinzoon wel vertrouwen in, maar in Juno's ogen lijkt de dood toch onafwendbaar. Hij tracht opa's aansteker weg te moffelen, zodat die minder zou roken, en waarschuwt voor te veel frietjes, want daar zouden opa's aders wel eens van kunnen dichtslibben. Als opa ziek wordt en aan Juno vraagt de dokter te bellen, wordt het Juno eventjes te veel... …Lees verder
Juno woont bij opa. Ze doen samen leuke dingen, zoals vissen. Juno is bang dat opa op een dag dood zal gaan. Want hij houdt van hem en andersom ook. Dat schrijft hij in een brief: “Opa jij mag nooit sterven”. Als opa op een dag ziek wordt, is Juno zo bezorgd dat hij de brief aan opa geeft. Dan zegt opa dat hij gelukkig alleen maar een griepje heeft. Dit boekje is uit de serie ‘Bikkels’* waarin bepaalde leesmoeilijkheden worden geoefend. In dit geval verkleinwoorden eindigend op -etje. Op het voorblad staat een tekening met een aantal van kernwoorden en dezelfde tekening op het achterblad zonder woorden. Het is een erg onderhoudend geschreven verhaaltje dat helemaal is toegespitst op de doelgroep, AVI-M4. Er staan zes leuke kleurentekeningen van een hele pagina in die iets gestileerd zijn. Elke pagina bevat twee à drie etje-woorden. Vanaf ca. 7 jaar.

Suggesties