Boek
Nederlands

Leve de lente!

Vivian Den Hollander (auteur), Alex De Wolf (illustrator)
+1
Leve de lente!
×
Leve de lente! Leve de lente!
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Verhaaltjes over vrolijke gebeurtenissen in de lente. Met liedjes en knutselwerkjes. Vanaf ca. 3 jaar.
Onderwerp
Lente, Knutselen
Titel
Leve de lente!
Auteur
Vivian Den Hollander
Illustrator
Alex De Wolf
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Ploegsma, 2008
40 p. : ill.
ISBN
9789021665498

Besprekingen

Leve de lente is het eerste deel in een nieuwe reeks van Vivian den Hollander. Roos en Mika ontdekken de leuke dingen die de lente met zich meebrengt. Zo mogen ze zonder jas naar buiten en wordt er nieuw zand in de zandbak gedaan. De kinderen maken lentetaartjes van zand en versieren de gebakjes met narcissen, met als gevolg dat alle gele bloemen uit de tuin van mama verdwenen zijn. Daarnaast leren de twee hoe vogels hun nestjes bouwen en gaan ze naar de lammetjes kijken op de boerderij van opa. Roos voedt een zwak lammetje met de fles en stelt haar nieuwe huisdier voor aan de klas. Verder maken de twee vrienden ook mooie paasmandjes, die ze vullen met lekkere paaseieren. Roos probeert ten slotte zelfs een paasontbijt voor haar moeder en grootouders te maken, met alle gevolgen van dien. Dat alles vormt een verhaal waarin je alle ingrediënten van de lente én Pasen terugvindt.

Het verhaal wordt verteld in zeven hoofdstukken, die telkens beginnen met een vetgedrukte titel …Lees verder
Roos en haar vriendje Mika hebben een geweldig voorjaar. In korte hoofdstukjes wordt verteld hoe opa de zandbak vernieuwt, Roos een lammetje de fles mag geven, de kinderen zandtaartjes bakken en voorbereidingen treffen voor het paasfeest. Tot slot doen zij mee aan de optocht op Koninginnedag. Elk hoofdstuk heeft een afgerond verhaaltje van ongeveer drie pagina's om voor te lezen. Tussen de hoofdstukken staan liedjes en kleine knutselwerkjes. De vrolijk ingekleurde pentekeningen zorgen voor een fris en fleurig boekje. Bij de liedjes staan notenbalken en bij de knutselwerkjes kleine instructietekeningetjes. Via internet zijn de liedjes te beluisteren (www.wijmakenmuziek.nl). De inhoud sluit goed aan bij de belevingswereld van kleuters. De taal is eenvoudig, maar voor beginnende lezers te moeilijk. Het is echter een uitstekend verhaal om voor te lezen en kan daarmee de taalontwikkeling bevorderen. Het gekleurde omslag met daarop de vrolijke titel en twee dansende kleuters tussen de narci…Lees verder

Leve de lente!

In zeven eenvoudige voorleesverhaaltjes ontdekt je kleuter samen met Roos en Mika wat er in de lente allemaal te zien is en te beleven valt. Er bloeien narcissen in de tuin, ze mogen zonder jas naar buiten, ze leren hoe merels nestjes bouwen, ze kijken naar jonge dieren op de boerderij, … Na elk verhaaltje is er een liedje of knutselopdrachtje dat, mits enige hulp, wel haalbaar is. Er zit geen cd-tje bij, maar de - erg Hollands klinkende - liedjes kunnen beluisterd worden op www.wijmakenmuziek.nl. Dit zijn simpele, herkenbare verhaaltjes zonder meer. Ze zijn niet verrassend en missen originaliteit en creativiteit. Er is niets nieuws onder de zon. En dat geldt ook voor de knutsels en de illustraties. Bepaalde dingen zijn bovendien typisch Nederlands (schuimpjes, Koninginnendag, …) en behoeven dus voor Vlaamse kinderen enige uitleg. Niet meteen een aanrader.

Suggesties