Boek
Nederlands

Saartje Tadema

Thea Beckman (auteur)
+1
Saartje Tadema
×
Saartje Tadema Saartje Tadema

Saartje Tadema

Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Samen met haar broer komt Saartje in het 18e eeuwse Amsterdam in het Burgerweeshuis terecht; ze maakt moeilijke jaren door voor ze een baantje als dienstmeisje in een herberg krijgt. Vanaf ca. 10 jaar.
Titel
Saartje Tadema
Auteur
Thea Beckman
Taal
Nederlands
Uitgever
Rotterdam: Lemniscaat, 2005
212 p.
ISBN
90-5637-691-8

Besprekingen

Historische roman tegen het decor van het Amsterdamse Burgerweeshuis in de 18e eeuw waarin de levensgeschiedenis van de kinderen Tadema, Dirk, Saartje en Jakob, wordt verteld. Zij worden na het overlijden van hun ouders opgenomen in het Burgerweeshuis. Het Burgerweeshuis kent een strikte orde van regels, kleding en het gescheiden wonen van jongens en meisjes. Het dagelijks leven in dit weeshuis wordt heel precies geschetst. Ook zijn er doorkijkjes naar het Amsterdam uit die tijd. Het belangrijkste motief vormt de groei die Saartje doormaakt: geheel tegen de opvattingen van haar tijd in is Saartje een meisje dat zelf wil denken, begrijpen, lezen en leren. Zij heeft een eigen mening en komt op voor haar recht. Uiteindelijk lukt het Saartje toch om, levend volgens haar opvattingen, een zinvol bestaan op te bouwen. Jammer is dat het 'eind goed' een beetje te 'al goed' is. Een typisch 'Thea Beckman-boek': het leest als een trein, het is tot in de details nauwkeurig en het komt op voor hen …Lees verder

Over Thea Beckman

CC BY-SA 3.0 nl - Foto van/door Polygoon Hollands Nieuws

Thea Beckman, pseudoniem van Theodora (Thea) Beckmann-Petie (Rotterdam, 23 juli 1923 – Bunnik, 5 mei 2004), was een Nederlandse schrijfster van (historische) kinder- en jeugdboeken en verhalen.

Levensloop

De schrijfster trouwde in 1945 met Dirk Hendrik Beckmann (1912-1993), met wie ze twee zoons en een dochter kreeg. Ze gebruikte de schrijversnaam Thea Beckman op verzoek van haar uitgever, die de naam Beckmann te Duits vond overkomen.

Beckman is sociale psychologie gaan studeren aan Universiteit Utrecht toen haar kinderen het huis uit gingen. Ze studeerde naar eigen zeggen vooral om haar frustraties op te ruimen. Ze vond het als kind al heerlijk om naar school te gaan. Maar door de economische crisis van de jaren dertig kwam haar vader zonder werk en daarna brak de Tweede Wereldoorlog uit. Ze was blij dat ze alsnog gestudeerd had. Ze koos voor sociale psychologie omdat het vooral veel theorie betreft. Dit was qua t…Lees verder op Wikipedia