Boek
Nederlands

Het schrijvertje

Ted Van Lieshout (auteur), Sieb Posthuma (illustrator)
+1
Het schrijvertje
×
Het schrijvertje Het schrijvertje
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Bundel met drie poëzieprentenboeken, één met gedichten over dieren van a t/m z en één over dieren met veel getallen. Het derde is een aftelrijm over koekjes. Met paginagrote fantasievolle aquarellen. Vanaf ca. 5 t/m 10 jaar.
Bevat
Het tekenaartje
Bevat
Titel
Het schrijvertje
Auteur
Ted Van Lieshout
Illustrator
Sieb Posthuma
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Leopold, 2015
91 p. : ill.
ISBN
9789025867980 (hardback)

Besprekingen

Drie eerder verschenen poëzieprentenboeken van dichter Ted van Lieshout en illustrator Sieb Posthuma zijn gebundeld: 'Van Ansjovis tot Zwijntje' (2006), 'Spin op sokken' (2008) en 'Koekjes!' (2009)*. 'Van Ansjovis tot Zwijntje' is een 26 gedichten tellend dierenalfabet. Ook in 'Spin op sokken' figureren een heleboel dieren, en bovendien komen er veel getallen in voor. 'Koekjes!' is een aftelrijm waarin de koektrommel steeds leger raakt, met een verrassende ontknoping als besluit. Een steeds terugkerend refrein en de strakke vorm maakt 'Koekjes!' geschikt voor jonge kinderen (vanaf 5 jaar). Kenmerkend voor de poëzie van Van Lieshout is de variatie in vorm en inhoud. Strak rijmende versjes staan naast filosofischer en meer abstracte poëzie. Deze uitgave (in ruim A4-formaat) heeft daarmee een groot leeftijdsbereik en laat zien dat taalvirtuoos Van Lieshout raad weet met een vijver vol inkt. De illustrator Posthuma is aan Van Lieshout gewaagd. In paginagrote aquarellen, gecombineerd met o…Lees verder

Het schrijvertje

Dit is een bundeling van drie eerder verschenen boeken: ‘Van Ansjovis tot Zwijntje’, ‘Koekjes!’, en ‘Spin op sokken’, aangevuld met één nieuw gedicht ‘Het tekenaartje’.

Zoals de titel laat vermoeden, bestaat deel 1 uit 26 dierengedichten. Heel uiteenlopend qua stijl, moeilijkheidsgraad, rijm, ritme en inhoud. Soms niet meer dan de geweldige vondst Q-kele-Q in de vorm van een parmantige haan. Dan weer een eindeloze alliteratie waarin “(…) een zwakke, zieltogende zwaan zwom zigzag over de zilte zee (…)”. Soms ook dingen waar geen kind iets van snapt: “(…) haar vrijheid is niet door het raam, maar domweg zonder mij.” Niet altijd even makkelijk dus, maar stuk voor stuk pareltjes, dat wel. Omwille van het spelen met taal, of de humor, of de filosofische gedachte.

‘Koekjes!’ is een charmant en eenvoudiger verhaal op rijm over acht koekjes die één voor één uit de koekjestrommel verdwijnen. Volgens Diederik is een steeds groter wordende horde van kabouters, brandweerm…Lees verder

Suggesties