Boek
Nederlands

Driedelig paard : blokgedichten, beeldsonnetten en tekeningen

Ted Van Lieshout (auteur)
+1
Driedelig paard : blokgedichten, beeldsonnetten en tekeningen
×
Driedelig paard : blokgedichten, beeldsonnetten en tekeningen Driedelig paard : blokgedichten, beeldsonnetten en tekeningen

Driedelig paard : blokgedichten, beeldsonnetten en tekeningen

Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Genre:
Ted van Lieshout kiest voor deze dichtbundel voor gedichten in een proza-achtige vorm. Hij kijkt in deze bundel niet zozeer naar binnen, maar naar buiten, de wijde wereld in. De brieven, boodschappen en berichten gaan over op het eerste gezicht alledaagse dingen.
Titel
Driedelig paard : blokgedichten, beeldsonnetten en tekeningen
Auteur
Ted Van Lieshout
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Leopold, 2011
87 p. : ill.
ISBN
9789025857806 (hardback)

Besprekingen

Heerlijk verdwalen

Ted van Lieshout wordt alom geprezen voor de veelzijdigheid van zijn werk. Zelf noemt hij zich een ‘letterkundig beeldend kunstenaar’. De vormgeving van zijn dichtbundels doet hij zelf, op enkele mooie samenwerkingen met Sieb Posthuma en André Sollie na. Bovendien is hij ook prozaschrijver van onder meer het prachtige en meermaals heruitgegeven Gebr. (1996, 2011), een inspirerende kunstgids in zijn zelf samengestelde ‘Papieren Musea’ en pleitbezorger voor de rechten van jeugdauteurs. Op YouTube vind je hem zelfs zingend terug. Van Lieshout won talrijke prijzen voor zijn werk, met als hoogtepunt de driejaarlijkse Theo Thijssenprijs voor zijn oeuvre in 2009. 
In hetzelfde jaar kwam Hou van mij uit (De Leeswelp 2009, nr. 8), het resultaat van 25 jaar dichterschap. In dit verzameld werk zie je mooi de evolutie van poëzie én vormgeving. Waar in de dichtbundel Begin een torentje van niks (1994) tekeningen nog eenvoudigweg bij de…Lees verder
Beeldsonnetten (opgebouwd uit geordende beelden) introduceerde de veelgeprezen auteur en illustrator (onder meer Theo Thijssenprijs 2009, Willem Wilminkprijs 2010, diverse Griffels) al in 'Hou van mij'* (Zilveren Griffel 2010). Dit keer verhouden ze zich inhoudelijk tot blokgedichten (brieven zonder aanhef of afzender in de vorm van een paginavullend blok tekst). De synthese van deze poëtische vormen zorgt voor een enerverende leeservaring. In het eerste deel van de bundel schrijft een jongen zijn oma een brief, in het laatste deel schrijft oma terug. Daartussenin komen allerlei tekstsoorten voorbij, van klaagbrieven tot nieuwsberichten en kattenbelletjes, waarin een humoristisch spel met realiteit en fictie wordt gespeeld. Steeds is een andere ik-persoon aan het woord, maar langzaam wordt duidelijk dat uit die veelstemmigheid een rond verhaal kan worden geconstrueerd over het leven van de jongen en zijn familie. Bijzondere vormgeving met verschillende lettertypes, kleurentekeningen v…Lees verder

Driedelig paard

In zijn nieuwe dichtbundel ging Ted van Lieshout aan de slag met blokgedichten en beeldsonnetten. Hij goot verhalen in een strakke prozavorm en maakte er brieven van.
Zo is er een meisje dat een troostbrief schrijft naar haar oma, een jongen die in een brief bekent dat hij homo is, een opsporingsbrief naar een vermiste kabouter, … Het ene verhaal is absurdistisch, het andere eerder ontroerend.
Je kan het zo gek niet bedenken, of van Lieshout heeft er een brief over geschreven, of moeten we zeggen: een gedicht? Men zou zich kunnen afvragen of dit boek nog met recht en rede een dichtbundel genoemd kan worden, dan wel een verhalenbundel. Maar dat is iets wat iedere lezer voor zich mag uitmaken. Op zijn weblog tracht de auteur zelf de discussie aan te gaan met zijn lezers rond de vraag of een blokgedicht al dan niet een gedicht is.
Naast de blokgedichten werkte van Lieshout ook met beeldsonnetten; prenten die in de vorm van sonnetten gegoten zijn.
Beide aspecten va…Lees verder