Boek
Nederlands

Aa bee see van Vos en Haas

Sylvia Vanden Heede (auteur), Thé Tjong-Khing (illustrator)
+1
Aa bee see van Vos en Haas
×
Aa bee see van Vos en Haas Aa bee see van Vos en Haas
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Titel
Aa bee see van Vos en Haas / Sylvia Vanden Heede ; met tek. van Thé Tjong-Khing
Auteur
Sylvia Vanden Heede
Illustrator
Thé Tjong-Khing
Taal
Nederlands
Uitgever
Tielt: Lannoo, 2002
[28] p. : ill.
ISBN
90-209-4835-0

Besprekingen

De wereld van letters gaat kleuters al vlug fascineren. Nog voor ze echt aan lezen toe zijn, herkennen vijfjarigen de letters van hun eigen naam op reclameborden en etiketten van voedingswaren. Ook als ze kunnen lezen, blijft het alfabet uitnodigen tot grappige rijmpjes of liedjes. Sylvia vanden Heede en Thé Tjong-Khing spelen hier handig op in met hun alfabetboekje van Vos en Haas. Voor de jongsten kan dit een eerste kennismaking betekenen met Vos en Haas. Voor gevorderde lezertjes vormen de tekeningen en de vele verwijzingen naar gebeurtenissen en eigenschappen van dieren uit de verhalen, een nieuwe ontmoeting met oude bekenden. De tekstjes nodigen uit om na te denken over letters en over de schrijfwijze van woorden. [Anita Wuestenberg]
Dit ABC-boek heeft de merkwaardige spelling 'see' voor de derde letter. Bij de letter C wordt wel verteld dat de C een lastige letter is, maar een duidelijke regel voor de uitspraak staat er niet. Voor de meeste gedichtjes bij de letters geldt, dat de noodzaak van de tekst zich niet opdringt. Soms is er sprake van een aardige vondst: "V is van Vos / en Vos is vet. / V is een vinkje / in een hokje gezet. / V is meer dan één. / Vee is: veel varkens / allemaal bijeen.", maar niet bij alle letters is het rijmpje even geslaagd. De combinatie van de tekst met de vaak verrassende illustraties in kleur (de R op kop) maakt echter dat er genoeg te genieten valt in dit boekje. Elke letter heeft een eigen pagina, alleen de B en de C en de P en de Q staan samen op een pagina. Op de schutbladen zijn allerlei figuren uit het boek aan het jongleren met de letters van het alfabet. De suggestie bij de letter Z dat iemand die wil lezen eerst de letters van het alfabet moet kennen, is inmiddels achterhaa…Lees verder

Aa bee see van Vos en Haas

Dit boek werd eerder al uitgegeven maar verschijnt nu als klein kartonboekje. Het neemt je bladzijde na bladzijde mee door het wondere letterland. In rijmvorm vertelt het hoe je letters moet uitspreken, in welke woorden je ze tegenkomt en hoe je ze bij een andere letter kan plaatsen om er een nieuwe te maken. In de verschillende voorbeelden worden verwijzingen gemaakt naar de avonturen van het bekende en bekroonde duo Vos en Haas. Een mooie en aantrekkelijke uitgave om jonge kinderen gevoelig te maken voor letters en woorden en te laten kennismaken met ons alfabet. Waarom er juist voor dit kartonformaat gekozen werd is niet meteen duidelijk: het ziet eruit als een peuterboek (stevig karton en veilig afgeronde hoekjes) maar sluit inhoudelijk aan bij een oudere doelgroep. Best verwarrend dus.


Over Sylvia Vanden Heede

Sylvia Vanden Heede (Zwevegem, 25 augustus 1961) is een Vlaams kinderboekenschrijfster.

Biografie

Sylvia Vanden Heede groeide op in een groot West-Vlaams gezin. Na drie jaar moderne humaniora in Zwevegem en drie jaar sierkunsten in Brugge, studeerde ze godsdienstwetenschappen in Heverlee. Na haar studies verhuisde ze terug naar West-Vlaanderen, waar ze met haar gezin in Brugge woont.

Haar eerste boek, De spiegelplas stuurde ze in 1985 in voor de Jacob van Maerlant-debutantenprijs. Het boek eindigde als derde en werd twee jaar later gepubliceerd. Sindsdien bleef ze schrijven. Bekendheid verwierf ze vooral met haar veelbekroonde boeken over Vos en Haas, waarbij ze samenwerkt met de bekende Nederlandse illustrator Thé Tjong-Khing. Behalve voor beginnende lezers schrijft ze ook voor tieners en adolescenten. De meeste van haar boeken werden uitgegeven door Lannoo.
In de meeste boeken van Sylvia Vanden Heede sp…Lees verder op Wikipedia

Suggesties