Boek
Nederlands
Een man heeft in zijn nieuwe baan als lid van een legendarisch speurteam een dag de tijd om twee verdwenen mensen en een moordenaar te vinden.
Titel
De 50/50-moorden
Auteur
Steve Mosby
Vertaler
Martin Jansen in de Wal
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The 50/50 killer
Editie
2
Uitgever
Utrecht: Bruna, 2008
341 p.
ISBN
9789022993545 (paperback)

Besprekingen

Voor zijn eerste operationele politiefunctie is rechercheur en psycholoog Mark Nelson verhuisd naar de andere kant van het land. Hij zal zijn eerste werkdag niet vlug vergeten, want onprofessioneler kon hij niet beginnen: hij overslaapt zich en meldt zich daardoor een half uur te laat bij het team onder leiding van de legendarische rechercheur John Mercer, die twee jaar geleden instortte nadat een van zijn medewerkers vermoord werd door de 50/50-seriemoordenaar. Veel tijd om zich in te passen krijgt het kersverse teamlid niet, want na zijn (nooit verklaarde) inactiviteit heeft de seriemoordenaar een nieuw slachtoffer gemaakt en is een ander koppel in gevaar. Ergens in het noorden van Engeland, in een ijskoude en besneeuwde stad met een aanpalend bedreigend bos, wordt de jacht op de moordenaar, die nu ook mensen ontvoerd, een race tegen de tijd. Mark en zijn team zullen de eerstvolgende 36 uren hun bed niet zien.

De moordenaar zelf heeft ondertussen zijn modus operandi veranderd…Lees verder
Mark Nelson is nieuw in het team van John Mercer, een beroemde speurder die kort tevoren een zenuwinzinking heeft gehad en onlangs weer aan het werk is gegaan. Het team maakt jacht op de zogenaamde 50/50 moordenaar die steeds twee mensen kidnapt en hen de keus laat wie van de twee hij gaat vermoorden. Nelson wordt gelijk in het diepe gegooid als er een man vermoord in zijn bad wordt gevonden en een ander stel spoorloos verdwijnt. De man ontsnapt en dan wordt het een race tegen de klok om voor zonsopgang zijn vriendin te vinden. Hoewel het einde teleurstellend is, omdat er weinig over de dader en zijn motieven onthuld wordt, is het een roman die toch de moeite waard is vanwege de spanning en de sterke karakterisering. Dit bereikt de schrijver door voortdurend van perspectief te wisselen hoewel Nelsons gezichtpunt het belangrijkste is. Een bijna on-Britse thriller door het gebruik van niet-Britse rangen bij de politie, die zich lijkt af te spelen in een Noord-Engelse stad waar echter ge…Lees verder