Boek
Nederlands

De wonderen van het leven

Een bejaarde schilder en Joodse vluchtelinge sluiten een bijzondere vriendschap in het 16e-eeuwse Antwerpen aan de vooravond van de Beeldenstorm.
Extra onderwerp
De Morgen, Boeken
Titel
De wonderen van het leven
Auteur
Stefan Zweig
Vertaler
Vertalerscollectief UGent
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Die Wunder des Lebens
Uitgever
Antwerpen: Uitgeverij Vrijdag, © 2022
94 p.
ISBN
9789464341065 (hardback)

Besprekingen

‘De wonderen van het leven’ is een heruitgave van de novelle van Stefan Zweig. Het verhaalt over een bejaarde schilder die opdracht krijgt een schilderij te maken voor de kathedraal in Antwerpen. In zijn zoektocht naar een model voor de Maagd Maria komt hij terecht bij een Oost-Europese Joodse vluchtelinge, met wie hij een bijzondere vriendschap sluit. Terwijl deze opbloeit broeit de Beeldenstorm, het resultaat van jarenlange religieuze wroeging. In subtiele, talige stijl geschreven. 'De wonderen van het leven' zal een publiek van literaire lezers aanspreken. Stefan Zweig (Wenen, 1881 - Petrópolis, 1942) was (onder veel andere) schrijver, dichter, historicus en toneelschrijver. Hij schreef tientallen boeken.'De wonderen van het leven' werd oorspronkelijk gepubliceerd in 1904.

Over Stefan Zweig

Stefan Zweig (Wenen, 28 november 1881 – Petrópolis (bij Rio de Janeiro), Brazilië, 22 februari 1942) was een Oostenrijkse schrijver van Joodse afkomst. Zweig studeerde germanistiek, Romaanse kunst en filosofie in Oostenrijk, Frankrijk en Duitsland. Hij was een tijdgenoot van, maar had geen familierelatie met Arnold Zweig.

Als biograaf beschreef Zweig veel historische en literaire figuren uit het Europese cultuurgebied. Later schreef hij novellen en romans die opvielen door de psychologische benadering en het subtiele taalgebruik.

Leven

Zweig werd in een welgestelde Joodse familie geboren. De familie was niet religieus en Zweig noemde zich later een "Jood door toeval". Al tijdens zijn studie gaf hij gedichten uit die de invloed van Rainer Maria Rilke en Hugo von Hofmannsthal laten zien. In 1904 verscheen zijn eerste novelle, het genre waarmee hij zijn grootste roem zou verwerven.

Hij meldde zich aan het begin van de Ee…Lees verder op Wikipedia