Boek
Nederlands

Voor de eerste keer

Stefan Boonen (auteur), Ina Hallemans (illustrator)
+1
Voor de eerste keer
×
Voor de eerste keer Voor de eerste keer
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Kaat, de zus van Anton, heeft een ongeluk gehad en zit nu in een rolstoel. Anton vertelt wat er in het gezin veranderd is en hoe hij met zijn zus omgaat. Prentvertelling met gekleurde tekeningen vanaf ca. 7 jaar.
Titel
Voor de eerste keer
Auteur
Stefan Boonen
Illustrator
Ina Hallemans
Taal
Nederlands
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2004
[29] p. : ill.
ISBN
9789044803204

Besprekingen

Prentvertelling waarin Kaat in een rolstoel zit ten gevolge van een verkeersongeluk. Anton, haar broertje, verhaalt in de ik-vorm hoe het dagelijks leven in en rond het gezin er nu uitziet. Dit Zebra-boek is in de eerste plaats geschreven voor broers en zussen (brussen) van jonge verkeersslachtoffers, omdat hún specifieke gevoelens en verwarring vaak over het hoofd worden gezien (bijvoorbeeld jaloezie door minder aandacht). Hoewel de tekst niet echt diepgaand is, biedt deze genoeg houvast om onder begeleiding (ouders, leerkrachten) het probleem bespreekbaar te maken. De drie- tot vijfregelige tekst staat onder de wat statische, paginagrote, gekleurde illustraties (waterverf) en is gedrukt op stevig papier in een schreefloze letter. Het boek bevat een bijsluiter met tips voor ouders en leerkrachten. Op de (harde) kaft staat een tekening van Kaat in haar rolstoel met Anton naast haar tegen een gele achtergrond. Vanaf ca. 7 jaar.

Voor de eerste keer

‘Voor de eerste keer’ vertelt het verhaal van Kaats eerste schooldag. Niets bijzonders zou je denken. Maar Kaat is geen kleuter meer van tweeëneenhalf jaar oud …Kaat heeft ongeveer een jaar geleden een ongeluk gehad. Hierdoor kwam ze in een rolstoel terecht. Dit boek vertelt over haar eerste schooldag in die rolstoel. Het verhaal wordt verteld vanuit het standpunt van Anton, de kleine broer van Kaat. Hij neemt je mee in zijn verhaal, dat eigenlijk Kaats verhaal is. Hij toont je de moeilijke momenten die het ongeluk van Kaat met zich mee heeft gebracht, maar ook de mooie momenten die er nog steeds zijn ondanks dat ongeluk. Jammer is dat er nergens dieper wordt ingegaan op onderliggende emoties. Kaat zit in een rolstoel: ‘that’s it’. Gevoelens, vragen of frustraties die daarbij naar boven komen, zowel bij Kaat, bij Anton als bij hun ouders worden amper aangehaald. Alle interactieve momenten in het boek worden met één zinnetje in de kiem gesmoord. Daarom lijkt me dit boek ook geen aanlei…Lees verder

Over Stefan Boonen

CC BY 3.0 - Foto van/door Stefan Boonen

Stefan Boonen (Hamont, 28 oktober 1966) is een Vlaamse kinderboekenschrijver.

Levensloop

Boonen volgde een opleiding schrijnwerkerij en daarna bijzondere jeugdzorg. Nadat hij zijn burgerdienst had vervuld, trok hij naar Leuven, waar hij ging werken als opvoeder in de bijzondere jeugdzorg. Sinds 1999 is hij fulltime schrijver.

In 2000 verscheen zijn eerste boek, het voorleesboek Hoor je me!. Sindsdien heeft hij tientallen titels op zijn naam geschreven, voor kinderen tussen 3 en 15 jaar. Hij schrijft zowel prentenboeken, voorleesboeken als leesboeken. Ook de genres waarin hij schrijft zijn uiteenlopend. Hij schrijft zowel spannende/avontuurlijke/grappige boeken als verhalen over ernstige thema's. Meerdere boeken werden vertaald, enkele bewerkt voor theater of televisie.

Naast kinderboeken werkt Boonen mee aan theaterprojecten en was hij de bezieler van het literaire tijdschrift Zulma.

Stefan Boon…Lees verder op Wikipedia

Suggesties