Boek
Nederlands

Papa is kwijt

Stefan Boonen (auteur), Hilde Jacobs (illustrator)
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Als Pelle met zijn vader boodschappen gaat doen op de markt, raken ze elkaar kwijt, maar een hijskraan brengt uitkomst. Prentenboek met vrolijk gekleurde tekeningen. Vanaf ca. 3 jaar.
Titel
Papa is kwijt
Auteur
Stefan Boonen
Illustrator
Hilde Jacobs
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Clavis, 2003
[28] p. : ill.
ISBN
9789044800357 (hardback)

Besprekingen

De kleine Pelle mag met papa, op de tekeningen van Hilde Jacobs een "ballon" van een vent, mee naar de markt. Voor kleine Pelle is de markt "een miljoen knieën", "een benenbos" en heel veel lawaai. Binnen de kortste keren is Pelle zijn papa kwijt. Pelle rent en roept, tot een agent een bijzonder "papa-zoek-plan" heeft om Pelle te helpen. Een hijskraan en een touwtje zorgen voor de rest en het verhaal kent een happy end.

Een overvolle markt maakt inderdaad wel een indrukwekkende en tegelijk afschrikwekkende indruk op kleine kinderen. Ouders en kinderen die elkaar er kwijt spelen: het is een ware nachtmerrie. Echt eng wordt het in dit prentenboek echter niet, want Pelle wordt algauw door marktkramers en de agent geholpen. De illustraties van de alsnog onbekende illustratrice Hilde Jacobs zijn prettig van kleur, en ik hou wel van de streperige, krasserige effecten in haar prenten. Hoewel ze verder alleen van verf en papier gebruikmaakt, lijkt het touwtje waarmee Pelle omhoog gehes…Lees verder
Samen met zijn vader gaat Pelle boodschappen doen, maar op de markt raken de twee elkaar kwijt. Op verzoek van een agent hijsen werklui de jongen met een takelwagen duidelijk zichtbaar boven de mensenmassa uit. Al gauw ziet Pelle's vader zijn zoon en gaan ze samen op weg om een hotdog te eten. In korte zinnen en begrijpelijke woorden (benenbos) worden gedachten en gevoelens van de kleine Pelle verwoord. Het geheel is gesitueerd in een veilige wereld vol begripvolle, (soms over)gedienstige volwassenen (ik ben géén kleintje, denkt Pelle). Het grote prentenboek heeft op elke rechterpagina een vrolijk gekleurde illustratie met een brede witte marge. Gehanteerde afsnijdingen kunnen de herkenbaarheid bemoeilijken. Het uitsteken van delen zoals een schoen, een hoofd en een vleesbot tot ver in de witte 'kaders', zorgt voor een levendig geheel. Op de illustraties wordt Pelle vergezeld van zijn knuffel, een muis. Deze gaat soms zijn eigen gang in plaats van zich passief te laten vasthouden. Ook…Lees verder

Over Stefan Boonen

CC BY 3.0 - Foto van/door Stefan Boonen

Stefan Boonen (Hamont, 28 oktober 1966) is een Vlaamse kinderboekenschrijver.

Levensloop

Boonen volgde een opleiding schrijnwerkerij en daarna bijzondere jeugdzorg. Nadat hij zijn burgerdienst had vervuld, trok hij naar Leuven, waar hij ging werken als opvoeder in de bijzondere jeugdzorg. Sinds 1999 is hij fulltime schrijver.

In 2000 verscheen zijn eerste boek, het voorleesboek Hoor je me!. Sindsdien heeft hij tientallen titels op zijn naam geschreven, voor kinderen tussen 3 en 15 jaar. Hij schrijft zowel prentenboeken, voorleesboeken als leesboeken. Ook de genres waarin hij schrijft zijn uiteenlopend. Hij schrijft zowel spannende/avontuurlijke/grappige boeken als verhalen over ernstige thema's. Meerdere boeken werden vertaald, enkele bewerkt voor theater of televisie.

Naast kinderboeken werkt Boonen mee aan theaterprojecten en was hij de bezieler van het literaire tijdschrift Zulma.

Stefan Boon…Lees verder op Wikipedia