Boek
Nederlands

Lucas en de slaapdokter

Stefan Boonen (auteur), Pauline Oud (illustrator), Birgitte Vangehuchten (auteur)
+1
Lucas en de slaapdokter
×
Lucas en de slaapdokter Lucas en de slaapdokter
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Nadat hij buisjes in zijn oren heeft gekregen, moet Lucas een nachtje in het ziekenhuis blijven. Prentenboek met eenvoudige tekeningen in kleur. Vanaf ca. 4 jaar.
Onderwerp
Ziekenhuizen
Titel
Lucas en de slaapdokter
Auteur
Stefan Boonen Birgitte Vangehuchten
Illustrator
Pauline Oud
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Mozaïek, 2003
[36] p. : ill.
ISBN
9789068229684

Besprekingen

Als ouders en kinderen samen met een prentenboek op de bank zitten, ontstaan vaak informele gesprekjes over alle dingen van het leven. En vooral over die zaken die kinderen bezighouden en interesseren, of waarover ze zich zorgen maken. Dat is het uitgangspunt van de 'Bij.de.hand'-reeks. Elk deel gaat over een medisch probleem. Sommige thema's zijn dicht bij huis, zoals luizen of tanden poetsen. Een ander onderwerp zoals 'narcose' komt gelukkig niet in elk kinderleven voor. Rond elk van deze onderwerpen werd een spannend, op zichzelf staand verhaal geschreven. Jaap, de krokodil is een fantasievertelling over een meisje dat van een krokodil droomt en hem later meeneemt naar haar vader, die tandarts is. Lucas en de slaapdokter geeft dan weer een vrij realistisch verloop van een ziekenhuisopname met algemene verdoving, van een jong kind met speciale aandacht voor de gevoelens die daarbij de kop opsteken. Ik vind de knusse tekeningen van Brigitte Vangehuchten in Lucas en d…Lees verder
Lucas moet aan zijn oren geopereerd worden. Hij krijgt zgn. buisjes in zijn trommelvliezen geplaatst. Hij zal er weinig van voelen omdat de 'slaapdokter' hem in slaap zal maken. Samen met zijn knuffel wordt hij opgenomen. De verpleging en de artsen lopen gelukkig over van vriendelijkheid. De anesthesie wordt uitvoerig getoond maar de operatie zelf slechts slim gesuggereerd per illustratie. Als Lucas bijkomt, vindt hij als verrassing een doktersmuts onder zijn kussen. ’s Avonds is hij alweer thuis om pannenkoeken te eten. De zachtgekleurde, soms meer dan paginagrote aquarellen krijgen het predikaat 'knus'. Ze tonen de essenties van de opname en de operatie. De gezichtsuitdrukkingen van mensen en knuffels zijn nogal eenvormig en stereotiep. De tekst staat in een grote schreefloze letter in een witte balk onder of naast de illustraties. Het boek is een geschikt pedagogisch hulpmiddel om met 4- tot 6-jarigen een ziekenhuisopname voor te bereiden of te verwerken. De slotpagina’s met bespre…Lees verder

Over Stefan Boonen

CC BY 3.0 - Foto van/door Stefan Boonen

Stefan Boonen (Hamont, 28 oktober 1966) is een Vlaamse kinderboekenschrijver.

Levensloop

Boonen volgde een opleiding schrijnwerkerij en daarna bijzondere jeugdzorg. Nadat hij zijn burgerdienst had vervuld, trok hij naar Leuven, waar hij ging werken als opvoeder in de bijzondere jeugdzorg. Sinds 1999 is hij fulltime schrijver.

In 2000 verscheen zijn eerste boek, het voorleesboek Hoor je me!. Sindsdien heeft hij tientallen titels op zijn naam geschreven, voor kinderen tussen 3 en 15 jaar. Hij schrijft zowel prentenboeken, voorleesboeken als leesboeken. Ook de genres waarin hij schrijft zijn uiteenlopend. Hij schrijft zowel spannende/avontuurlijke/grappige boeken als verhalen over ernstige thema's. Meerdere boeken werden vertaald, enkele bewerkt voor theater of televisie.

Naast kinderboeken werkt Boonen mee aan theaterprojecten en was hij de bezieler van het literaire tijdschrift Zulma.

Stefan Boon…Lees verder op Wikipedia

Suggesties