Boek
Nederlands

Zwanentranen : Odette wil ballerina worden

Stasia Cramer (auteur), Joyce Van Oorschot (illustrator)

Zwanentranen : Odette wil ballerina worden

In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Odette volgt een balletopleiding bij haar tante; ze droomt ervan de hoofdrol te dansen in het Zwanenmeer. Vanaf ca. 10 jaar.
Onderwerp
Ballet
Leesniveau
AVI 9
Titel
Zwanentranen : Odette wil ballerina worden / tekst Stasia Cramer ; ill. Joyce van Oorschot
Auteur
Stasia Cramer
Illustrator
Joyce Van Oorschot
Taal
Nederlands
Uitgever
Tilburg: Zwijsen, 2002
102 p. : ill.
ISBN
90-276-4597-3

Besprekingen

Wanneer Odette naar een opvoering van het Zwanenmeer gaat kijken, weet ze het helemaal zeker: ooit wil ze een beroemde ballerina worden. Om die droom waar te maken, gaat ze naar het talentenklasje van tante Margot. Niet voor lang echter, want wanneer Odette moet verhuizen lijkt er een einde te komen aan haar carrière. Dat is de druppel die voor Odette de emmer doet overlopen. Gelukkig grijpt moeder op dat moment in...

Het verhaal over Odette klinkt weinig overtuigend. Afgezien van enkele herkenningspunten voor de jonge lezer, maakt het een slappe indruk. De personages zijn stereotiep en oppervlakkig uitgewerkt en dat is zeker met de moeder van Odette het geval. Door haar egocentrisme zorgt ze er voor dat Odette geen zin meer heeft in het leven. De reddingsactie van haar moeder en de plotselinge ommekeer in de omgang met haar dochter komen ongeloofwaardig over. Het einde van het boek is dan ook te wensvervullend en weinig authentiek.

De taal wordt gekenmerkt door clichés …Lees verder
Odette wil ballerina worden en krijgt de kans bij haar tante de balletopleiding te doen. Haar grootste wens is de hoofdrol te dansen in het Zwanenmeer, maar er zijn meer meisjes die daarvan dromen. In dit deel van de Ontdek-serie wordt naast het verhaal informatie gegeven over o.a. de opleiding, inhoud van het Zwanenmeer en balletgeschiedenis. Dit gebeurt heel kort, maar voldoende om te begrijpen dat je voor dit vak veel over moet hebben. Het verhaal zelf is verdeeld in vier hoofdstukken die elk een periode in het leven van de hoofdpersoon beschrijven. Het taalgebruik is vlot, de zinnen zijn kort en er wordt veel spreektaal gebruikt; de personen zijn nogal zwart-wit getekend. Het boek is daardoor toegankelijk voor een grote groep lezers. Enkele donkere houtskooltekeningen voegen weinig aan het verhaal toe; een wat dramatische maar wel aantrekkelijke omslag in kleur. Voor meisjes van 10 tot 12 jaar.