Boek
Nederlands

Pandemie : hoe corona de wereld verandert

Slavoj Zizek (auteur), Menno Grootveld (vertaler)
+1
Pandemie : hoe corona de wereld verandert
×
Pandemie : hoe corona de wereld verandert Pandemie : hoe corona de wereld verandert

Pandemie : hoe corona de wereld verandert

Filosofische analyse door de Sloveense cultuurcriticus van de coronacrisis van 2020.
Onderwerp
COVID-19, Coronacrisis
Titel
Pandemie : hoe corona de wereld verandert
Auteur
Slavoj Zizek
Vertaler
Menno Grootveld
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Pandemic! : Covid-19 shakes the world
Uitgever
[Amsterdam]: IJ, 2020
159 p.
ISBN
9789083058658 (paperback)

Besprekingen

In een rotvaart scheurt dit essay door de bochten die de samenleving tijdens de, op dit moment nog op handen zijnde, coronacrisis maakt. Slavoj Zizik, Sloveens filosoof en luis in menige pels, neemt de stand van zaken onder de loep: wat doet zo'n crisis met de mens, welke vragen dienen we ons te stellen en vooral: hoe zullen we hieruit komen? Zowel links als rechts krijgt de politiek van Zizek een veeg uit de pan. Neen, deze epidemie hoeft niet door een sociaal-constructivistisch kijkgat gereduceerd te worden tot de karikaturen die beide kanten van het politieke spectrum er lijken van te maken. En terwijl landen zich de naad uit werken om toch maar dat eigen voorraadje mondmaskers, vaccins en godbetert, toiletpapier in handen te krijgen – ieder voor zich –, pleit Zizek voor een doorgedreven internationale samenwerking. En die hoeft helemaal niet door idealisme ingelepeld te zijn; samenwerking is rationeel-egoïstisch de enige mogelijkheid. Er zullen liters inkt over deze crisis vloeien…Lees verder

Over Slavoj Zizek

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door Original photographer: Andy Miah , cropped by User:Michalis Famelis

Slavoj Žižek (Ljubljana, 21 maart 1949) is een Sloveense socioloog, filosoof, psychoanalyticus, communist en cultuurcriticus.

Žižek is bekend vanwege het feit dat hij de theorieën van Jacques Lacan en Hegel gebruikt om de postmoderne populaire cultuur te interpreteren; hij combineert deze analyse met zijn marxistische achtergrond in een cultuur- en maatschappijkritiek van het late kapitalisme, gepresenteerd in een humoristische en provocatieve stijl. In zijn geschriften, lezingen en interviews neemt hij naast de consumentencultuur ook de liberale academische consensus en politieke correctheid op de hak.

Žižeks flamboyante persoonlijkheid en polemische stijl leverde hem een hele reeks aan bijnamen op, waaronder 'the Elvis of cultural theory' en 'het denkbeest uit Ljubljana'.

Leven

Žižek werd geboren in het toenmalige Joegoslavië, in een gezin uit de middenklasse. Hij wilde aanvankelijk econoom worden, maar studeerde uite…Lees verder op Wikipedia