Boek
Nederlands

De vlammende wereld

Siri Hustvedt (auteur), Auke Leistra (vertaler)
Een New Yorkse beeldend kunstenares heeft er last van dat ze als vrouw minder wordt gewaardeerd dan haar mannelijke collega's. Om het versluierde seksisme aan te klagen splitst ze zich op in drie mannelijke kunstenaars met drie verschillende pseudoniemen.
Titel
De vlammende wereld
Auteur
Siri Hustvedt
Vertaler
Auke Leistra
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The blazing world
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2014
475 p.
ISBN
9789023482796 (paperback)

Besprekingen

Siri Hustvedt lezen doet pijn

Sublieme tragiek in de nieuwe roman van de Amerikaanse Siri Hustvedt, wanneer een ingenieus plan om de kunstwereld lik op stuk te geven, verkeerd uitpakt.

Soms lees je een roman die je zo raakt dat je er eigenlijk geen afstand van wilt nemen. Dan zijn de emotionele roes waarin je verkeert, de vragen die het boek oproept, de nabijheid van het thema zo indringend dat je nog wat langer in de zeepbel wilt blijven zonder er vanaf de buitenkant naar te kijken en te oordelen. Dat doet je beseffen dat oordelen in feite een emotionele aangelegenheid is.

Precies over wat een esthetisch oordeel waard is en hoe het tot stand komt, gaat de zesde roman van de Amerikaanse essayist en romancier Siri Hustvedt. Altijd al smeuïg schrijvend, 'geleerd' en thema's aansnijdend op de grens tussen waarheid en verdichting, raakt Hustvedt nu beter dan ooit de kern van waar het eigenlijk om draait in het leven: dat onbevreesde, persoonlijke oordeel, de eigenheid van ieder mens.

En die kern bereikt ze, zoals alle grote auteurs, via een omweg: vragen stellen, insinueren, boude stellingen verkondigen en die hernemen.

Oude hysterica

In De …Lees verder

Frankensteinwas een vrouw

Vrouwelijke kunstenaars worden zelden ernstig genomen. Uit frustratie daarover besluit het hoofdpersonage in Siri Hustvedts nieuwste roman wraak te nemen. Christophe Van Gerrewey

Een paar details buiten beschouwing gelaten, is het niet zeker waarin mannen en vrouwen precies verschillen. De nieuwe roman van Siri Hustvedt,De vlammende wereld, gaat over de onvrede die met deze onzekerheid gepaard kan gaan. Het boek is een verzameling teksten van en over de fictieve kunstenares Harriet Burden. Het is samengesteld door de (eveneens fictieve) hoogleraar esthetica I.V. Hess. Daarmee beginnen de problemen, want van Hess wordt het geslacht niet onthuld. Toch heeft deze figuur een voorwoord geschreven, de teksten geselecteerd (en geredigeerd), en ook mensen geïnterviewd. Is het belangrijk om te weten of deze bundeling is gemaakt door een man of een vrouw? Toen ik enkele bladzijden ver was in de inleiding van Hess, besefte ik te denken dat hier een vrouw aan het woord is. Waarom? Misschien omdat de bedenker van dit alles, Siri Hustvedt, aanwijsbaar een vrouw is. Maar daarmee hoeft toch niet hetzelfde van haar ik-verteller te worden gezegd? Misschien dacht ik, onbewust…Lees verder

Een fragmentarisch opgebouwde ideeënroman die de trendy Amerikaanse kunstwereld attaqueert. De New Yorkse beeldend kunstenares Harriet (Harry) Burden heeft er last van dat ze als vrouw minder wordt gewaardeerd dan haar mannelijke collega's. Om het versluierde seksisme aan te klagen splitst Burden zich met drie verschillende pseudoniemen in drie mannelijke kunstenaars, naar haar twee idolen Pessoa (een dichter) en Kierkegaard (een filosoof). Zo kan ze de New Yorkse kunstmaffia bekritiseren en tonen dat zij spraakmakende en provocerende kunst kan maken. Haar artistieke maskerades zijn bedoeld om de hypocrisie en de geldlust in het corrupte kunstwereldje te ontmaskeren. De roman is fragmentarisch opgebouwd uit dagboeken, interviews, recensies en verslagen van Burden, haar kinderen en 'vrienden'. De lezer moet al die brokstukken betekenisvol met elkaar in verband brengen. Kunstenaressen als Judith Leyster en Louise Bourgeois krijgen extra aandacht in deze essayistische roman vol filosofis…Lees verder

Over Siri Hustvedt

Siri Hustvedt (Northfield, Minnesota, 19 februari 1955) is een Amerikaanse schrijfster.

Hustvedt is een dochter van Lloyd Merlyn Hustvedt (1922-2004), een Amerikaanse hoogleraar in de Noorse en Amerikaanse geschiedenis en zelf van Noorse afkomst, en de in Noorwegen geboren Ester Vegan. Met haar drie jongere zusjes groeide Siri volledig tweetalig op. Al vanaf haar veertiende wilde ze schrijfster worden en schreef vanaf die tijd ook gedichten. Ze studeerde geschiedenis in Bergen, Noorwegen, en behaalde daar haar Bachelor-graad. Terug in de Verenigde Staten studeerde ze Engelse taal- en Letterkunde en promoveerde aan de New Yorkse Columbia University.

In 1981 ontmoette ze de schrijver Paul Auster, een jaar later trouwden ze. Hustvedt was Austers tweede vrouw. In 1987 werd hun dochter Sophie geboren. Het echtpaar woont in Brooklyn nabij Prospect Park.

Sinds 1981 schrijft ze gedichten, maar voornamelijk romans en essays. Haar werk is in vele talen vertaald. …Lees verder op Wikipedia