Boek
Nederlands

De strijd van de Titanen

Simone Kramer (auteur), Els Van Egeraat (illustrator)
+1
De strijd van de Titanen
×
De strijd van de Titanen De strijd van de Titanen
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Navertellingen van verhalen uit de Griekse Oudheid over de oorsprong van de wereld. Met kleurentekeningen. Vanaf ca. 10 jaar.
Titel
De strijd van de Titanen / verteld door Simone Kramer ; met ill. van Els van Egeraat
Auteur
Simone Kramer 1939-
Illustrator
Els Van Egeraat
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Ploegsma, 2005
125 p. : ill.
Aantekening
Omslagondertitel : Het oerverhaal van de Griekse goden
ISBN
90-216-1569-X

Besprekingen

Simone Kramer is al langer geboeid door de oude Griekse mythen en heldenverhalen, cf. De tocht van de Argonauten ('de vijftig beroemdste mythen uit de Griekse Oudheid); Mensen, draken en dolfijnen (centauren en nimfen en saters en sirenen en over mensen en goden die zich in dierengedaante vermommen of vertonen); De strijd om Troje (over "de beroemdste strijd uit de geschiedenis"). Nu vertelt ze in De strijd van de Titanen "het oerverhaal van de Griekse goden" na. De rode draad daarin is de strijd van goden en mensen om de macht over de wereld. De verhalen tonen de goden met al hun macht maar ook in 'menselijke kleinheid'. Ze zijn belust op macht, kennen geen grenzen in hun eisen aan ondergeschikte goden en mensen, liegen en bedriegen, intrigeren en complotteren, ze drinken zich lazarus en ruziën, ze moorden en branden en plegen gretig overspel, ze zijn soms bang en schamen zich ook wel eens.

Simone Kramer vertelt de godenverhalen in een vlotte episch…Lees verder
De verhalen over de oorsprong van de wereld nemen in de Griekse mythologie een belangrijke plaats in. Het zijn vaak bizarre verhalen over Titanen, Cyclopen en Giganten, over zonen die vaders ontmannen en vaders die hun kinderen opeten. Temidden van al dit godengeweld wordt de mens geschapen. Maar ook dan gaan de verhalen door. De schrijfster heeft al eerder navertellingen van Griekse mythen (de laatste ging over het beleg van Troje) gepubliceerd en zij heeft een vlotte stijl van schrijven. Het verhaal wordt vrij getrouw gevolgd, maar wel enigszins gekuist. Bij de vlotte schrijfstijl behoren de in komische stijl getekende illustraties in kleur van Els van Egeraat. Het verhaal is niet zo dramatisch meer als in de originele teksten, maar wel toegankelijker voor hedendaagse lezers. De weergave van de Griekse namen is volgens het Grieks en niet het Latijn. Achterin is een lijst van namen opgenomen met korte uitleg. Het boek is leuk en spannend om te lezen en een goede stimulans voor kinder…Lees verder

De strijd van de Titanen

Hoe zag, volgens de oude Grieken, de wereld eruit in de oertijd? Wie waren de eerste goden? In twintig korte hoofdstukken vertelt Simone Kramer hoe uit de chaos een geordende wereld tot stand kwam. Gaia en Oeranos vormden het eerste godenpaar. Uit hen ontstonden de Kyklopen, de Titanen en de reuzen. Oeranos wordt door zijn zoon Kronos ontmand. Zeus zal Kronos verjagen en de macht over het heelal met zijn broers Poseidon en Hades delen. De meeste verhalen gaan over de strijd tussen de oude en de nieuwe goden, tussen de Giganten en de Olympiërs. Er wordt nog uitgeweid over de rol van Prometheus bij het ontstaan van de mens, over Hades en Persephone, over Poseidon en Amphitrite, over Hephaistos en Hermes. Zoals in de vorige boeken van Simone Kramer over de Griekse mythen en sagen is de stijl ook hier luchtig, weinig episch. Achterin staan een stamboom en een woordenlijst. De eigennamen zijn consequent op zijn Grieks gespeld. Aantrekkelijke lay-out en schetsen in pasteltinten.


Over Simone Kramer

Simone Kramer (Bodegraven, 9 juli 1939) is een Nederlandse auteur van kinder- en jeugdboeken. Ze bewerkte diverse Griekse mythen en verhalen.

Biografie

Kramer werd geboren in Bodegraven als jongste in een gezin van acht kinderen. Haar vader was daar directeur op basisschool. Na haar lagere school bezocht ze het gymnasium. Vervolgens ging zij naar de muziekschool. Kramer werkte tijdens haar studie dagdeels als doktersassistente en verkoopster in een Warenhuis.

In 1966 ging ze werken voor de VARA. Eerst bij de muziekafdeling en vervolgens bij de filmafdeling. Ze vertaalde vele films en maakte hier verhalen over. In 1984 ging Kramer aan de slag als kinderboekenschrijfster.

Bibliografie

  • 2009 - De Griekse tragedies (Uitgeverij Ploegsma)
  • 2008 - Van Grote Beer en Orion (Uitgeverij Ploegsma)
  • 2006 - De omzwervingen van Odysseus (Ploegsma)…Lees verder op Wikipedia

Suggesties