Boek
Nederlands

Jezus : het verhaal van een leven

Shusaku Endo (auteur), Ernst Bergboer (vertaler), Willem Jan Otten (inleider)
Biografie van Jezus van Nazareth, gebaseerd op de evangeliën, door de Japanse schrijver (1923-1996) met een christelijke achtergrond.
Onderwerp
Christus
Titel
Jezus : het verhaal van een leven
Auteur
Shusaku Endo 1923-1996
Vertaler
Ernst Bergboer
Inleider
Willem Jan Otten
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
A life of Jezus
Uitgever
Utrecht: Kok, © 2018
218 p.
Aantekening
Op verzoek van de erven Shusaku Endo is 'Jezus : het verhaal van een leven' uit het Engels vertaald.
ISBN
9789043530217 (hardback)

Besprekingen

Shusaku Endo (1923-1996) was een van de grootste Japanse naoorlogse schrijvers. Hij groeide op in een christelijk milieu, een zeldzaamheid in de Japanse cultuur. Zijn hele oeuvre is een zoektocht naar de verwoording van de vraag wat het betekent om christen te zijn. In zijn korte inleiding schrijft Willem Jan Otten over hoe Jezus' ongebroken trouw het eigenlijke wonder is: de mensen hebben Jezus laten schieten, maar Jezus niet hen. In dertien hoofdstukken vertelt Endo het leven van Jezus in vogelvlucht, waarbij hij zijn eigen accenten legt en soms overbekende passages uit de evangeliën buiten beschouwing laat – zoals het geboorteverhaal. Het thema is in feite hoe fundamenteel verkeerd Jezus werd begrepen door zijn volgelingen. Door de prettige schrijfstijl met verhelderende terzijdes is deze mooie hervertelling van Jezus' leven een toegankelijk en persoonlijk relaas geworden. Het boek is geschikt voor een breed publiek, zowel voor mensen die reeds goed thuis zijn in de evangeliën als …Lees verder

Over Shusaku Endo

Shūsaku Endō (遠藤 周作 Endō Shūsaku) (Tokio, 27 maart 1923 - 29 september 1996) was een Japans schrijver. Hij wordt gezien als een van de grootste Japanse schrijvers uit de ‘derde generatie' van na de Tweede Wereldoorlog, samen met Junnosuke Yoshiyuki, Shotaro Yasuoka, Junzo Shono, Hiroyuki Agawa, Ayako Sono en Shumon Miura.

Endo was katholiek. In zijn werken zijn dan ook veel referenties naar dit geloof terug te vinden, evenals verwijzingen naar zijn kindertijd.

Biografie

Endo werd geboren in Tokio, maar zijn ouders verhuisden kort na zijn geboorte naar het door Japan bezette Mantsjoerije. In 1933 scheidden zijn ouders, waarna Endo met zijn moeder terugverhuisde naar Japan. Ze gingen wonen in Kobe. Zijn moeder bekeerde zich hier tot het katholieke geloof en voedde de jonge Endo op als katholiek. In 1935 werd hij gedoopt en kreeg daarbij de doopnaam Paulus.

Van 1950 tot 1953 studeerde Endo Franse literatuur aan…Lees verder op Wikipedia