Ada is niet één, maar vele vrouwen. Ze is een moeder aan de Goudkust in 1459 die haar pasgeboren baby een gouden parelarmband geeft. De armband zal het lot van andere Adas door de eeuwen heen bepalen. In 1848 als ze een buitenechtelijke relatie krijgt met Charles Dickens. In 1945 als ze tot prostitutie wordt gedwongen in een concentratiekamp. En in hedendaags Berlijn als ze zwanger is, een woning
Titel
Ada’s plek
Auteur
Sharon Dodua Otoo
Vertaler
Kris Lauwerys Isabelle Schoepen
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Adas Raum
Uitgever
Amsterdam: Signatuur, 2022
269 p.
ISBN
9789056727093 (paperback)

Besprekingen

Plotse invallen werden een boek

Sharon Dodua Otoo legt lussen tussen vier vrouwen die Ada heten, maar in verschillende landen en tijdperken leven.

In 1459 is Ada een jonge moeder in een West-Afrikaans dorp dat door Portugese kolonisatoren veroverd wordt. In 1848 is Ada een vrouw uit de Britse upper class die de Victoriaanse zeden tart als wiskundeknobbel, gokverslaafde en overspelige vrouw. In 1945 is Ada een Poolse prostituee in een Duits concentratiekamp. En in 2019 zoekt Ada als alleenstaande, zwangere studente uit Ghana een eigen plek op de oververhitte Berlijnse woningmarkt.

Otoo springt van het ene tijdperk naar het andere en lost stukje bij beetje elementen uit de verhalen. Die schokkerige manier van vertellen vergt geduld. Je tast om je heen in een weelderig landschap waar de nevel traag optrekt en bent geneigd verbanden te zoeken tussen de verhalen. Wil Otoo de obstakels beschrijven waar vrouwen wereldwijd en in alle tijdperken op botsen?

Ondertussen lokt ze je allerlei zijpaadjes in met een flinke cast aan nevenpersonages. In 1848 is dat bijvoorbeeld Lizzie, een Ierse dienstmeid die voor de grote honge…Lees verder

Een originele roman over vrouw-zijn door de eeuwen heen. Ada is niet één maar vele vrouwen. Ada is naar Berlijn gekomen om te studeren, maar als ze zwanger raakt wil ze de vader niet meer zien en moet ze zelf op zoek naar een woning — niet gemakkelijk met een Brits-Ghanese achtergrond. Zo komt ze op het pad van een gouden armband, die haar verbindt met andere Ada’s. De Ada die in 1459 de armband aan haar baby geeft. Met Ada Lovelace, een van de eerste vrouwelijke wiskundigen. En met een gevangene in een concentratiekamp, gedwongen tot prostitutie. In beeldende stijl geschreven. Voor een breed tot literair lezerspubliek. Sharon Dodua Otoo (Londen, 1972) is schrijver, publicist en activist.