Makkelijk lezen
Nederlands

Vrienden?

Selma Noort (auteur), Charlotte Vonk (illustrator)
Paul vindt het niet leuk als zijn vriend Koos niet meer met hem wil spelen. Verhaal in korte zinnen en gemakkelijke woorden. Vanaf ca. 9 jaar.
Onderwerp
Vriendschap
Leesniveau
AVI 3
Titel
Vrienden?
Auteur
Selma Noort
Illustrator
Charlotte Vonk
Taal
Nederlands
Uitgever
Tilburg: Zwijsen, 2001
43 p. : ill.
ISBN
90-276-8913-X (hardback) 9789027689139 (hardback)

Besprekingen

Na de zomervakantie zitten Paul en Koos bij een nieuwe meester in groep zeven (vijfde leerjaar). De jongens zijn al jaren vrienden maar nu speelt Koos met Albert. Paul piekert zich suf over wat hij fout deed bij Koos. Hij begrijpt niets van die plotse ommekeer en voelt zich erg verdrietig en boos op Koos en Albert. De ouders van Paul tonen veel begrip voor zijn gevoelens. Ze proberen hem uit te leggen hoe het komt dat een vriendschap eindigt.
Een mooi verhaal over een afgelopen vriendschap en de gevoelens die je daarbij hebt (AVI 3 met leeservaringsschaal E). [Anita Wuestenberg]
Verhaal over het einde van een vriendschap en het ontstaan van een nieuwe. De hoofdpersoon Paul heeft verdriet omdat zijn oude makker hem in de steek laat. Hij gaat samen met zijn vader vissen, die zegt: "soms gaat dat zo". Het geheel is geschreven in korte zinnen (AVI3). De auteur kan zich goed inleven in de wereld van kinderen. De hoofdpersoon zit in groep zeven en het geheel sluit qua emoties ook aan bij de belevingswereld van een 9 à 10 jarige. Daarom heel herkenbaar voor kinderen met leesmoeilijkheden en voor het speciaal onderwijs. Ook bruikbaar bij remedial teaching. Het verhaal is voorzien van zwart-witillustraties.

Over Selma Noort

Selma Noort (Leiden, 7 april 1960) is een Nederlandse kinderboekenschrijfster en kunstschilder.

Biografie

Noort studeerde voor kleuterleidster aan de kleuterkweekschool in Leiden, toen ze haar eerste boek, Ik hoef niet op schoot, schreef. Selma Noort kwam in contact met Miep Diekmann, die ervoor zorgde dat het boek gepubliceerd werd bij Uitgeverij Leopold. Het boek deed het goed en werd vertaald naar het Duits en Deens. Een aantal andere boeken volgden, waarbij Noort zich vooral richtte op oudere kinderen. Uiteindelijk werd Noort, na vele omzwervingen, waaronder een periode in de Verenigde Staten, in 1989 voltijds schrijfster. Hierna nam haar oeuvre snel toe.

Naast haar schrijverschap treedt Selma Noort regelmatig op in bibliotheken en scholen met educatieve workshops en voorstellingen over haar boeken en het schrijverschap in het algemeen, en werkt zij voor de Stichting Schoolschrijver als schoolschrijver op scholen…Lees verder op Wikipedia