Boek
Nederlands

Beer in de klas

Selma Noort (auteur), Charlotte Dematons (illustrator)
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
In de klas van juf Pip is een teddybeer die met alle activiteiten meedoet. Voorlezen vanaf ca. 4 jaar.
Titel
Beer in de klas
Auteur
Selma Noort
Illustrator
Charlotte Dematons
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Leopold, 2008
39 p. : ill.
ISBN
9789025852146

Besprekingen

Voor veel kleuterklassen is een vertelpop of -beer een bekend fenomeen. Dit boek bundelt acht verhalen over Beer in de klas, die zich er goed toe lenen om in de kleuterklas te worden voorgelezen. In de reeks 'Voorleesleeuw', waar dit boek deel van uitmaakt, is de interactiviteit van voorlezen een belangrijk aandachtspunt. Roodgekleurde zinnen in de tekst zijn bedoeld om even stil te staan bij wat er precies gebeurt in het verhaal. Ze bieden immers een rustpunt waar ruimte wordt gelaten voor kleuters om hardop mee te denken. Wat verwachten de kinderen, hoe voorspellen zij het vervolg? Wie enigszins vertrouwd is met voorlezen, heeft die interactieve hulptips echter niet nodig, en ziet zelf wel kansen om kleuters bij het verhaal te betrekken. Dat is in elk geval nodig om de aandacht van de kinderen bij de verhalen uit dit boek te houden, want elk verhaal heeft een behoorlijke lengte en bevat meestal slechts één of twee kleinere tekeningen.

Illustrator Charlotte Dematons ko…Lees verder
In de serie ‘Voorleesleeuw’* een verhaal over een teddybeer die in de klas van juf Pip gebruikt wordt om kinderen te stimuleren. Ze spelen, praten, tellen en ruziën met en om hem. Het verhaal is verdeeld in acht overzichtelijke hoofdstukken en geschreven in een vlotte stijl met veel dialogen, die plezierig voorlezen. Voor in het boek wordt de bedoeling van deze serie beschreven: voorlezen en regelmatig vragen stellen. In de tekst zijn de vragen opgenomen en in het rood afgedrukt. Het is niet te hopen dat alle vragen gesteld worden, omdat dan het plezier van het lezen snel vergaat. De meeste vragen zijn slechts gericht op reproductie; slechts enkele nodigen uit tot een gesprek. Bevat vele pentekeningen die met aquarelverf zijn ingekleurd en die goed bij het verhaal aansluiten. Een humoristisch geschreven verhaal over een voor veel kinderen herkenbare beer en herkenbare situaties. Vanaf ca. 4 jaar.

Beer in de klas

'Beer in de klas' is een boek om voor te lezen aan kleuters. Voorin het boek staan voorleestips. Het is de bedoeling om met dit boekje interactief aan de slag te gaan. Selma Noort heeft workshops gegeven over dit onderwerp. Ze benadrukt dat voorlezen aan jonge kinderen een interactief proces is, een ervaring die je deelt. In het boek zijn daarom zinnetjes in het rood gedrukt. Dat zijn steeds vraagjes waarop kinderen kunnen antwoorden, momenten dat je de toehoorders er even actief bij betrekt. Juf Pip brengt op een dag een beer mee naar de klas. De beer zit in de tas van de juf. Algauw mag hij met de kinderen meespelen. Daar komt ook wel een keer ruzie van. Beer beleeft met de kinderen allerlei avonturen. Hij mag ook een keer bij iemand gaan logeren. Aan de hand van Beer komen we heel wat te weten over de kleuterklas van juf Pip. Jonge kinderen zullen dit herkenbaar verhaaltjesboek wel kunnen smaken. Voor Vlaamse kinderen kan er hier en daar wel wat te verklaren vallen omdat het alleda…Lees verder

Over Selma Noort

Selma Noort (Leiden, 7 april 1960) is een Nederlandse kinderboekenschrijfster en kunstschilder.

Biografie

Noort studeerde voor kleuterleidster aan de kleuterkweekschool in Leiden, toen ze haar eerste boek, Ik hoef niet op schoot, schreef. Selma Noort kwam in contact met Miep Diekmann, die ervoor zorgde dat het boek gepubliceerd werd bij Uitgeverij Leopold. Het boek deed het goed en werd vertaald naar het Duits en Deens. Een aantal andere boeken volgden, waarbij Noort zich vooral richtte op oudere kinderen. Uiteindelijk werd Noort, na vele omzwervingen, waaronder een periode in de Verenigde Staten, in 1989 voltijds schrijfster. Hierna nam haar oeuvre snel toe.

Naast haar schrijverschap treedt Selma Noort regelmatig op in bibliotheken en scholen met educatieve workshops en voorstellingen over haar boeken en het schrijverschap in het algemeen, en werkt zij voor de Stichting Schoolschrijver als schoolschrijver op scholen…Lees verder op Wikipedia