Boek
Nederlands

Lars lust geen sommen

Saskia Hula (auteur), Ute Krause (illustrator)
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Genre:
De zomervakantie is er om lekker te doen waar je zin in hebt, vindt Lars. En daar horen geen sommen bij. Zijn juf denkt daar anders over en geeft een vakantietaak rekenen. Lars heeft het echter veel te druk met andere dingen: gaan zwemmen, logeren bij oma en opa, helpen schilderen, frambozen plukken. Pas op de laatste vakantiedag begint Lars aan de rekentaak en hij is verbaasd dat de sommen helema
Onderwerp
Huiswerk, Vakantie, Wiskunde
Titel
Lars lust geen sommen
Auteur
Saskia Hula
Illustrator
Ute Krause
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Der Mathemuffel
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2010
48 p. : ill.
ISBN
9789044812824 (hardback)

Besprekingen

Lars moet in de zomervakantie van zijn juf een schrift vol met sommen maken. Daar heeft hij helemaal geen zin in, dus stelt hij zijn huiswerk uit tot de laatste vakantieweek, waarin hij samen met zijn vriendinnetje Sofie logeert bij opa en oma. In ruil voor het helpen bij klusjes zullen opa en oma zijn rekenschrift invullen. Echter, opa en oma hebben het druk en stellen het rekenwerk ook uit, terwijl de laatste vakantiedag snel nadert. Deeltje uit een serie over Lars*, waarin op beschrijvende, herkenbare en soms grappige wijze wordt verteld hoe Lars zijn zomervakantie beleeft en hoe zijn huiswerk als een blok aan zijn been hangt. Geschreven in gemakkelijke taal met lange zinnen (soms een Duits woord (noedels) en een drukfout). Groot, schreefloos lettertype, ruime regelafstanden. De vele in grootte variƫrende expressieve en humoristische illustraties in frisse kleuren verlevendigen de tekst. Vanaf ca. 8 jaar.

Lars lust geen sommen

De zomervakantie is er om te kunnen doen wat je wilt, meent Lars. Zijn juf denkt daar jammer genoeg anders over. Zij gaf Lars een vakantieschrift mee, boordevol rekenoefeningen. Op die manier hoopt ze dat de kinderen in de vakantie niet alles vergeten wat ze bij haar hebben geleerd. De vakantiedagen vliegen voorbij. Wanneer Lars de laatste week bij opa en oma logeert, beloven ze hem in ruil voor klusjes te helpen met het oplossen van zijn rekensommen. Maar ook opa en oma hebben het erg druk, waardoor de rekensommen blijven liggen. Pas de laatste vakantiedag begint Lars aan zijn rekentaak. In geen tijd lost hij ze op, want opeens lijken ze heel wat makkelijker dan gedacht.
Het verhaal sluit mooi aan bij de leefwereld van achtjarige kinderen. Er werd een groot schreefloos lettertype gebruikt en er is ook voldoende ruimte voorzien tussen de regels. In combinatie met de kleurrijke expressieve illustraties zorgt dat voor een overzichtelijk, verzorgd geheel.