Boek
Nederlands

De sleutels naar de straat

Ruth Rendell (auteur)

De sleutels naar de straat

In de reeks:
Genre:
De donor van beenmerg krijgt kennis aan de ontvanger en zij besluiten gauw te trouwen omdat hij niet zo lang meer te leven heeft.
Extra onderwerp
misdaad
Titel
De sleutels naar de straat
Auteur
Ruth Rendell
Taal
Nederlands
Oorspr. titel
The keys to the street
Uitgever
Utrecht: Het Spectrum, 1997
319 p.
ISBN
90-274-5631-3

Besprekingen

Mary Jago heeft beenmerg afgestaan om het leven te redden van een haar volkomen onbekende, zeer tot ongenoegen van haar vriend. Die kan het niet verkroppen dat daardoor, zoals hij het ziet, haar schoonheid verloren is gegaan. Het komt tot een breuk als Mary contact gaat opnemen met de onbekende wiens leven ze gered heeft. Die man, Leo, intrigeert haar. Hij weet haar ondanks zijn vreemde gedrag voor zich in te nemen. Tot Mary op een schokkende manier een onvermoed quiproquo op het spoor komt...

Deze zoveelste psychologische thriller van "Engelands grootste misdaadauteur" (zoals de flaptekst terecht voorhoudt) munt uit door de psychologische profilering van de drie protagonisten, door de minutieuze beschrijving van het kleine stukje Londen rond Regent's Park, waar de actie zich afspeelt -- virtuositeit binnen nauwe grenzen. Maar Rendell heeft het moeilijker dan anders om de plot coherentie te verlenen door het invoeren van een tweede verhaallijn (het daklozenthema), die niet naad…Lees verder
Eigenlijk is de hoofdpersoon van deze Rendell niet een jonge vrouw, Mary Jago, die zich losmaakt van haar dominerende vriend en een nieuw leven opbouwt door op huis en hond van rijke kennissen te passen, maar het Londense Regents Park, en de directe omgeving daarvan. Enkele moorden op daklozen, Mary's nieuwe relatie, de activiteiten van een kleine chanteur, de plaatselijke drugshandel en onderwereld: het sluit allemaal naadloos op elkaar aan tot een fascinerende psychologische thriller waarin de oplossing van de moorden geen nadruk meer behoeft te krijgen, tegen de achtergrond van een deel van Londen dat voor de lezer nooit meer hetzelfde zal zijn. Een doorlezer! Paperbackeditie, kleine druk.

Over Ruth Rendell

CC BY 3.0 - Foto van/door Tim Duncan

Ruth Barbara Rendell, geboren als Ruth Grasemann (Londen, 17 februari 1930 – aldaar, 2 mei 2015), was een Britse schrijfster van psychologische misdaadromans. Ze kreeg de bijnaam "Queen of Crime" en schreef ook wel onder het pseudoniem Barbara Vine.

Rendell werkte aanvankelijk als journalist voordat ze in 1964 haar eerste roman schreef. Ze wordt vooral geroemd om haar taalgebruik en de diep uitgewerkte personages. Ook zijn in haar boeken de sociale veranderingen te zien. Zo besteedde ze in haar recentere boeken aandacht aan de veranderde sociale status van vrouwen en huiselijk geweld.

Buiten haar psychologische werk, is ze ook bekend geworden door haar reeks boeken over Inspector Wexford.

Voor haar werk heeft ze veel prijzen gekregen. In 1997 kreeg ze de niet-erfelijke titel Baroness Rendell of Babergh. Ze zat in het House of Lords namens de Labour Party.

Bibliografie