Boek
Nederlands

Het geheim van de dieventekens

Ruben Prins (auteur), Saskia Halfmouw (illustrator)
+1
Het geheim van de dieventekens
×
Het geheim van de dieventekens Het geheim van de dieventekens
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Genre:
Het schaakspel dat Mike van zijn opa heeft gee͏̈rfd, is gestolen. Hij gaat samen met zijn vriendje Mo op onderzoek uit. Vanaf ca. 8 jaar.
Onderwerp
Diefstal, Racisme
Leesniveau
AVI 8
Titel
Het geheim van de dieventekens / Ruben Prins ; met tek. van Saskia Halfmouw
Auteur
Ruben Prins
Illustrator
Saskia Halfmouw
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Leopold, 2007
90 p. : ill.
ISBN
9789025850913

Besprekingen

Het geheim van de dieventekens is een spannend en vlotlezend boek voor kinderen met leesniveau AVI8, verschenen in de reeks 'De bende van Leopold'. Wanneer Mike met zijn familie op vakantie is, wordt er ingebroken in zijn huis. Het is de zoveelste inbraak in de buurt. Omdat de dieven ook het bijzondere schaakspel gestolen hebben dat Mike nog van zijn overleden opa gekregen heeft, besluiten Mike en zijn vriend Mo zelf op onderzoek uit te gaan. De Marokkaanse vriend van Mike wil vooral bewijzen dat de inbrekers niet weer Marokkanen waren, zoals de politie vast zal denken. Ze gaan zelf de buurt verkennen waar de serie inbraken plaatsvond en onderzoeken de huizen en tuinen. Dan vinden ze tekens op de muren, die Mike zelfs weet te ontcijferen. Als ze er echter mee naar de politie gaan, stoten ze op een erg ongeïnteresseerde agent. Dus gaan ze zelf maar midden in de nacht de inbrekers betrappen...

Een typisch spannend boevenverhaal is dit, waarbij twee jongeren zich slimmer en…Lees verder
Na een inbraak waarbij het schaakspel dat hij van opa heeft geërfd weg is, gaat Mike op onderzoek. Samen met vriend Mo, die ook nog graag wil bewijzen dat de daders heus niet altijd Marokkanen zijn, ontdekken ze dat er dieventekens bij huizen te vinden zijn waarmee de dieven met elkaar communiceren. Aangezien de politie niet helpt, gaan ze zelf 's nachts de bende betrappen. Spannend verhaal met een toegankelijke, eigentijdse sfeer, invoelbaar en met goede karaktertekening geschreven. De ruime bladspiegel, duidelijke hoofdstukindeling en de vele zwart-witillustraties maken het eenvoudig leesbaar. Het boek heeft een aantrekkelijke omslag. De schrijver is afkomstig uit het Gooi, hetgeen merkbaar is aan de namen van de (Hilversumse) straten. Hij nodigt de lezer aan het einde van het boek uit om zelf te schrijven voor een wedstrijd, via de speciale website waar ook de andere delen van deze serie genoemd worden: www.geheimvan.nl. Vanaf ca. 8 jaar.

Suggesties