Boek
Nederlands

1000 uitvindingen en ontdekkingen

Roger Bridgman (auteur)

1000 uitvindingen en ontdekkingen

In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Encyclopedie die een historisch overzicht geeft van 1000 uitvindingen en ontdekkingen. Met illustraties in kleur en zwart-wit. Vanaf ca. 12 jaar.
Onderwerp
Uitvindingen
Titel
1000 uitvindingen en ontdekkingen
Auteur
Roger Bridgman
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
1000 inventions and discoveries
Uitgever
Baarn: De Fontein, 2003
256 p. : ill.
ISBN
90-261-1905-4

Besprekingen

Drie miljoen jaar uitvindingen en ontdekkingen

In samenwerking met het Londense Science Museum stelt de auteur in dit boek duizend uitvindingen en ontdekkingen voor, van de oertijd (drie miljoen jaar voor Chr.) tot vandaag, van vishaken, handvatten, touw en gepakken potten tot de gekloonde bedreigde diersoort, de biologische moleculaire motor, de Leech neuroncomputer (sic) en het zelfgekweekte vervangende orgaan.

Na de inleiding biedt het boek in zeven hoofdstukken een chronologisch overzicht van wat mensen ontdekt en uitgevonden hebben, van stenen werktuigen tot zelfreinigend glas. Dan volgen nog een verwijzing naar "het ongeschreven beste deel van het boek" over de toekomst, een register van de behandelde onderwerpen (van de aantrekkingskracht van de aarde en de aardappel tot het zweefvliegtuig en de zwengel), een register van de uitvinders en ontdekkers (van Hieronymus Fabricius ab Aquapendente, de ontdekker van de kleppen in de aders, tot Vladimir Zworykin, de uitvin…Lees verder
Een compilatie van een overweldigende hoeveelheid ontdekkingen en uitvindingen van heel gewoon tot heel bijzonder. Het cumulatieve karakter van de steeds maar (ver)beter(d)e innovaties loopt als een rode draad door de evolutiegeschiedenis van de mensheid. In encyclopedische stijl worden, ondersteund met vele functionele illustraties, in relatief eenvoudige bewoordingen allerlei items belicht. Van huis-, tuin-, en keukenonderwerpen tot agrarische, nautische, militaire, cosmetische, communicatieve, chemische, mechanische onderwerpen en dit alles in historisch perpectief. De meest relevante en gangbare items zijn in een register opgenomen. Gezien de eenvoud van opzet, gehanteerde woordkeus en opbouw een geschikte informatiebron voor kinderen vanaf ca. 12 jaar.