Boek
Nederlands

Het geheim van de raadselbriefjes

Rindert Kromhout (auteur), Saskia Halfmouw (illustrator), Pleun Nijhof (auteur)
Iemand gooit een steen met een briefje in geheimschrift de klas in. De kinderen van groep 5 proberen erachter te komen wie dat heeft gedaan en waarom. Vanaf ca. 8 jaar.
Onderwerp
Geheimen
Leesniveau
AVI 7
Titel
Het geheim van de raadselbriefjes
Auteur
Rindert Kromhout Pleun Nijhof
Illustrator
Saskia Halfmouw
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Leopold, 2003
78 p. : ill.
ISBN
90-258-3779-4

Besprekingen

Pleun Nijhof is de winnares van de Geheim-schrijfwedstrijd. Via een website waarop je schrijftips van Rindert Kromhout vindt, kun je eraan deelnemen. Het boek is verschenen in de Geheim-reeks. Kromhouts schrijftips hebben hier niet meer opgeleverd dan een flauw, voorspelbaar en slecht in elkaar geflanst verhaaltje. De kern is bijzonder mager: een onbekende beschadigt de antieke poppen van de juf en laat briefjes in geheimschrift achter. Enkele slimme kinderen ontcijferen de boodschappen en helpen de juf. Uiteindelijk blijkt een meester uit een concurrerende school de dader, hij was jaloers omdat de juf hem versloeg met hardlopen. De oplossing van het raadsel lag al na enkele bladzijden voor de hand. Alle personages zijn stereotiep uitgewerkt, de spanning is gebaseerd op goedkope trucs, de taal heeft niets bijzonders en is vaak nodeloos expliciet: "Er ging een rilling door de klas. Yoeri had plotseling het gevoel dat de juf in gevaar was. Verschrikkelijk! Wie wilde haar kwaad doen?" So…Lees verder
In de klas van Lenne en Yoeri worden stenen met in geheimtaal geschreven briefjes naar binnen gegooid. Hun juf vermoedt dat de dader het op haar marionettentheater heeft voorzien, maar ook als dat veilig thuis staat, komen er geheimzinnige briefjes binnen. Met hulp van Lennes moeder lukt het de kinderen de brieven te ontcijferen. Als hun juf de betekenis hoort, smeden ze samen een plan om de dader te betrappen. Aardig verhaal waarin het gebruik van geheimschrift centraal staat. De lezers krijgen voldoende gelegenheid de betekenis van het geheimschrift te ontrafelen. Het boek besluit met een bericht in geheimtaal dat de lezer zelf moet oplossen. Dit jeugdboek is het resultaat van de Geheim-schrijfwedstrijd. Pleun Nijhof heeft die gewonnen met haar idee voor dit boek. Op een speciale internetsite www.geheimvan.nl staat meer (geheime) informatie over de wedstrijd en andere Geheim-boeken* die in deze reeks verschenen zijn. Bevat aardige zwart-wittekeningen. Vanaf ca. 8 jaar.

Over Rindert Kromhout

CC BY-SA 3.0 nl - Foto van/door Mark Sassen

Rindert Kromhout van der Meer (Rotterdam, 9 augustus 1958) is een Nederlandse kinderboekenschrijver.

Biografie

Rindert Kromhout woonde als kind twee jaar lang in kindertehuizen. In deze periode (1971-1973) gaat hij naar de LOM-school in Utrecht en voelt zijn eerste roeping: bioloog of dierenarts. Hij ziet er echter vanaf als hij ontdekt dat je voor deze beroepen lang moet leren. Daarna gaat hij naar de avondmavo en volgt hij een opleiding tot kleuterleider. Ondertussen begint hij kinderverhalen te schrijven. In 1980 haalt hij zijn diploma, maar tot een baan in het onderwijs komt het nooit. Alles wat hij in die tijd over kinderen geleerd heeft komt wel goed van pas bij het schrijven van kinderboeken.

In 1985 bezoekt Rindert Kromhout Rome voor het eerst. Deze kennismaking krijgt een naar einde als Palestijnse terroristen het vliegveld binnenstormen terwijl hij op zijn vlucht naar huis wacht. Zestien mensen worden doodgescho…Lees verder op Wikipedia

Suggesties