Boek
Nederlands

Kardinale deugden : een inleiding tot het moderne leven

Rik Torfs (auteur)

Kardinale deugden : een inleiding tot het moderne leven

Beschouwingen over actuele politieke en maatschappelijke problemen vanuit een filosofisch-levensbeschouwelijk perspectief.
Titel
Kardinale deugden : een inleiding tot het moderne leven
Auteur
Rik Torfs
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Polis, 2018
171 p.
ISBN
9789463103763 (paperback)

Besprekingen

Een boek om wijzer van te worden. De Vlaamse hoogleraar Torfs (Leuven) schrijft schijnbaar luchtig over immense problemen: culturele identiteit, migratie, zingeving en levensbeschouwing, relativiteit en humor etc. Zijn rooms-katholieke levensovertuiging is op de achtergrond vaak waarneembaar, maar nergens dominant. In lijn met de eeuwenoude traditie van de deugdethiek pleit hij ervoor in het dagelijkse (maatschappelijke en persoonlijke) leven niet regels centraal te stellen maar deugden: positieve karaktereigenschappen die (deels) kunnen worden aangeleerd en geoefend. Zoals: mededogen, matigheid, redelijkheid, gevoel voor betrekkelijkheid, billijkheid, eerlijkheid etc. Torfs is niet een man van grote lijnen en snelle stappen. Hij wikt en weegt, relativeert, nuanceert en schort het oordeel op. Hij komt wel tot conclusies, maar die conclusies zijn niet het einde van het verhaal maar het begin van het vervolgverhaal. Het is in zekere zin een ouderwets boek, maar ook bondig geschreven en …Lees verder

Over Rik Torfs

CC BY 3.0 - Foto van/door Asterysk

Henri Maria Dymphna André Laurent (Rik) Torfs (Turnhout, 16 oktober 1956) is Belgisch hoogleraar aan de KU Leuven, kerkjurist, bekend mediafiguur en voormalig christendemocratisch politicus. Torfs was van 2013 tot 2017 rector van de KU Leuven.

Biografie

Rik Torfs volgde na het basisonderwijs in het Heilig-Hartcollege van Heist-op-den-Berg, klassieke humaniora aan het Sint-Gummaruscollege in Lier. Daarna studeerde hij aan Katholieke Universiteit Leuven. Hij werd er in 1979 licentiaat in de rechten, in 1980 licentiaat in het notariaat, in 1982 licentiaat in het kerkelijk recht en promoveerde in 1987 tot doctor in het kerkelijk recht.

Academische loopbaan

Torfs werd aan de Faculteit Rechten en aan de Bijzondere Faculteit Kerkelijk Recht in Leuven achtereenvolgens van 1981 tot 1982 assistent burgerlijk recht, van 1982 tot 1988 assistent kerkelijk recht, van 1988 tot 1996 docent…Lees verder op Wikipedia