Boek
Nederlands

De leeuwendochter

R.H. Schoemans (auteur)
+1
De leeuwendochter
×
De leeuwendochter De leeuwendochter

De leeuwendochter

Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Ank-Thi hoopt te trouwen met To-Mbo, een jongen uit hun prehistorische nomadenstam. Haar daadkracht en wijsheid nemen toe, maar ze is erg koppig. Mag ze wel met hem huwen en haar grootmoeder opvolgen als stammoeder? Vanaf ca. 12 jaar.
Onderwerp
Oertijd, Overleven
Titel
De leeuwendochter / Roger H. Schoemans
Auteur
R.H. Schoemans
Taal
Nederlands
Uitgever
Leuven: Davidsfonds/Infodok, 2005
154 p.
ISBN
90-5908-152-8

Besprekingen

Ank-Thi, kleindochter van de oude stammoeder van een kleine prehistorische nomadenstam, koppig, moedig, kordaat en leergierig, staat op het punt vrouw te worden. Vurig hoopt zij toe gewezen te worden aan To-Mbo, een jonge, sterke, knappe jager uit haar stam, maar haar grootmoeder laat haar nog in het ongewisse. Terwijl alle mannen op jacht zijn, lukt het Ank-Thi, met gevaar voor eigen leven, een hongerige leeuw uit hun kamp te verdrijven. Ze wordt sindsdien respectvol 'leeuwendochter' genoemd. Brute aanvallen van een concurrerende stam, tevens belust op de vrouwen, vormen echter de grootste bedreiging voor het voortbestaan van hun stam, die enkel nog twee zwaar gewonde mannen telt. Uit vrees en lijfsbehoud gaat de stam onder leiding van de stammoeder op zoek naar nieuwe jachtgronden. Inzichtelijk worden met name de bijzondere rol van de vrouwen in een dergelijke gesloten gemeenschap, het grote belang van traditie en de weg naar vernieuwing. Beeldend en met veel spanning verteld avontu…Lees verder

De leeuwendochter

Europa ca. vijftienduizend jaar geleden. De mannen gaan op jacht. De vrouwen zoeken voedsel in de nabijheid van het kamp. Tak-til is de stammoeder. Haar vastberaden kleindochter Ank-Thi lijkt het meest op haar. Ze redt de vrouwen wanneer een leeuw hen bedreigt. De mannen worden aangevallen door de jagers van een naburige stam. Velen worden gedood of verminkt. De stammoeder beslist noordwaarts te verhuizen naar de zee. Daar zal meer voedsel voorhanden zijn voor de komende winter. De landmensen zullen er verbroederen met de pelsmensen. Een feministisch getint verhaal over het harde bestaan in de prehistorie. Schoemans verzint allerlei namen voor de vele personages. Hij bootst hun taal na door ‘uh’-kreetjes in te lassen. Spannend verteld.

Over R.H. Schoemans

Roger Henri Schoemans (Kortenbos (Sint-Truiden), 14 juli 1942) is een Belgisch Nederlandstalig journalist en auteur.

Biografie

Schoemans was van 1963 tot 1968 reporter bij Zondagmorgen. In 1968 werd hij eindredacteur van Het Nieuwsblad en De Gentenaar. Vervolgens werd hij aangesteld als hoofdredacteur van deze kranten. Zijn evenknie bij De Standaard werd Mark Deweerdt, terwijl Lode Bostoen werd aangesteld als algemeen hoofdredacteur van de krantengroep. Schoemans oefende deze functie uit tot hij in juli 1994 werd ontslagen.

Vervolgens werkte hij als consultant voor diverse bladen. Hij is schrijver van een groot aantal jeugdromans en van thrillers voor een volwassen publiek. Zijn jeugdboeken werden meermaals bekroond met de Prijs van de Kinder- en Jeugdjury.

Schoemans is getrouwd en heeft twee kinderen.

Bibliografie

Lees verder op Wikipedia