Boek
Nederlands

De ridder die niet slapen wilde : (en zijn paardje Parcifal)

Randall Casaer (auteur)
+1
De ridder die niet slapen wilde : (en zijn paardje Parcifal)
×
De ridder die niet slapen wilde : (en zijn paardje Parcifal) De ridder die niet slapen wilde : (en zijn paardje Parcifal)

De ridder die niet slapen wilde : (en zijn paardje Parcifal)

Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Een stoere ridder heeft een stoere kamer vol stoere ridderwapens. Hij moet eigenlijk gaan slapen, maar eerst moet hij nog allerlei stoere ridderdingen doen. Prentenboek met paginagrote illustraties in sobere kleuren. Vanaf ca. 5 jaar.
Onderwerp
Ridders, Slapen gaan
Titel
De ridder die niet slapen wilde : (en zijn paardje Parcifal)
Auteur
Randall Casaer
Taal
Nederlands
Editie
2
Uitgever
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2014
[44] p. : ill.
ISBN
9789058389336 (hardback)

Besprekingen

De ridder van Randall Casaer heeft een kast vol met gruwelijke wapens: zwaarden, messen, speren, knotsen en zelfs een kanon. Zijn dierbaarste bezittingen bewaart hij echter in zijn schatkist: een roskam, hoefijzers en een paar wortelen voor zijn paard Parcifal. Voor het slapengaan spelen ze altijd samen, maar vandaag is Parcifal een avond van huis. En dan komt zo’n wapenuitrusting goed van pas om je frustraties bot te vieren.
Smijten met meubels en speelgoed omdat je je teleurstelling niet wil uitspreken, welk kind (of volwassene) heeft het niet gedaan? Dat dit riddertje zich flinker voordoet dan hij is, merk je niet alleen aan zijn gedrag, maar aan zijn hele fysiek.
Casaer speelt subtiel met kleur, bijvoorbeeld in de slaapkamer van de ridder. Die is steevast geschilderd in oranje- of geeltinten, maar wanneer het bedtijd is, gebruikt de auteur net een iets warmere gloed, die nog eens extra wordt benadrukt door de contrasterende blauwgrijze ramen. De kamer straalt gezelligheid …Lees verder
Er was eens een stoere ridder. En die stoere ridder heeft een stoere ridderkamer, gevuld met stoere ridderwapens. En die ridder heeft ook nog een stoer ridderpaardje. Maar dat stoere ridderpaardje is nu buiten aan het galopperen, en dus is de stoere ridder helemaal alleen in zijn stoere ridderkamer. Hij moet eigenlijk naar bed, maar eerst moeten er nog allerlei stoere ridderdingen worden gedaan… De Vlaamse auteur en illustrator (1967) werkt onder meer als regisseur van cabaretvoorstellingen, en dat is te merken: dit vrolijke en levendige prentenboek staat propvol grapjes en grollen, zowel in beeld als in de relatief omvangrijke tekst. De tekeningen zijn opgezet in vrij losse, zwierige lijnen en ingekleurd in vrij sobere aardetinten. Het werk bruist van de energie en zal daardoor misschien niet álle kinderen even makkelijk in slaap brengen – maar als het lukt, hebben ze zeker stoere ridderdromen. Vanaf ca. 5 jaar.

De ridder die niet slapen wilde (en zijn paardje Parcifal)

Eindelijk waagt Randall Casaer zich eens aan een eigen prentenboek! Meteen met de schutbladen opent hij al sterk, het ene na het andere prachtige blad volgt. De originele keuzes in vormgeving (het paard dat door de bladzijden lijkt te dansen), het spel met verhoudingen, ... er zijn geen superlatieven genoeg lijkt wel. Ik stelde me wel vragen bij de letterzetting (hoewel ik daar elders lovende woorden over las): leuk gevonden hoe je het verhaal eigenlijk op twee niveaus kan lezen (vandaar bij de leeftijd al 4+); een eenvoudiger niveau dat vetgedrukt is en meer uitleg in het klein gedrukt. Ik begrijp echter niet waarom de verschillende zinnen zo op het blad gesmeten zijn. De uitleg is ook veel kleiner gedrukt, waardoor het lijkt alsof de tekst tussen haakjes zou moeten staan en onbelangrijk is. Ook het lettertype vond ik een jammere keuze. De rode draad in de kleine tekst is de inrichting van de riddderkamer én de destructie ervan voor de ridder wil slapen gaan. Deze wordt helemaal b…Lees verder

Over Randall Casaer

Randall Casaer (1967) is een Belgische tekenaar-schrijver, illustrator en cabaretregisseur. Hij werd bekend door zijn samenwerking met Wim Helsen.

In 1998 won hij het Humorologiefestival met Vrolijk België, het duo dat hij vormde met Wim Helsen.

Vanaf 2000 verscheen hij niet meer zelf op het podium, maar ging verder als regisseur van verschillende cabaretiers, zoals Wim Helsen, Wouter Deprez, Begijn Le Bleu en anderen.

In december 2007 verscheen zijn stripalbum Slaapkoppen bij uitgeverij Oogachtend.

Zijn tekeningen zijn sindsdien regelmatig te zien in de geschreven pers (De Morgen, De Standaard, Humo).

In 2008 werd hij huistekenaar bij de quiz De Slimste Mens ter Wereld van het mediahuis VIER.

Hij bleef daarna aan de slag als regisseur voor cabaretiers als Wim Helsen en Wouter Deprez, maar eveneens als illustrator (onder meer de vader-zoonboeken van Wouter Deprez (uitgeverij De Eenhoorn)) en als tekenaar-a…Lees verder op Wikipedia