Boek
Nederlands

Het lammetje dat een varken is

Pim Lammers (auteur), Milja Praagman (illustrator)
+1
Het lammetje dat een varken is
×
Het lammetje dat een varken is Het lammetje dat een varken is
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Alle schapen grazen altijd in de schapenwei. Maar één schaapje wil alleen maar door de modder rollen, zoals de varkens. De boer vertrouwt het niet en brengt het schaapje naar de dokter. Die ontdekt iets heel bijzonders. Prentenboek met vrolijk gekleurde tekeningen. Vanaf ca. 4 jaar.
Titel
Het lammetje dat een varken is
Auteur
Pim Lammers
Illustrator
Milja Praagman
Taal
Nederlands
Uitgever
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2017
[26] p. : ill.
ISBN
9789462911994 (hardback)

Besprekingen

Als de schapen aan het grazen zijn, zien ze ineens een lammetje tussen de varkentjes liggen. Hij rolt heerlijk in de modder en roept dat hij een varkentje is. De boer vertrouwt het niet en brengt hem naar de dierenarts, die iets heel bijzonders ontdekt. Dit prentenboek stelt een actueel probleem aan de orde: wat als je je in je eigen lijf niet thuis voelt? In het verhaal wordt er een heel doeltreffende oplossing gegeven die in een mensenleven wat meer tijd vergt. Voor kinderen wordt daardoor alles vereenvoudigd en duidelijker gemaakt. Het verhaal is door de gegeven oplossing ook nog eens grappig. De teksten zijn kort en in de illustraties, steeds over twee pagina’s, wordt door middel van kleuren heel duidelijk gemaakt dat er een scheiding is tussen de varkens en de schapen. Kortom, een interessant prentenboek over transgenders, dat een actueel probleem eenvoudig en humoristisch aan de orde stelt. Aanbevolen vanaf ca. 4 jaar.

Het lammetje dat een varken is

Lammetje voelt zich niet goed in haar vel. Ze voelt zich meer aangetrokken tot de varkentjes die ganse dagen mogen rollen in de modder. Dus gaat ze elke dag met de varkens op stap. Maar de boer is er niet gerust in en gaat met Lammetje naar de dierenarts. Die onderzoekt uitgebreid het schaapje en heeft een oplossing. Eind goed al goed.Een leuk boekje over genderidentiteit zoals dat nu heet. Grappig hoe een klein lammetje zich vermeid tussen de varkens, niets is leuker dan te rollebollen in de modder met zijn nieuwe vrienden. Maar de boer is er niet gerust in en gaat op bezoek bij de dierenarts die het lammetje onderzoekt en ontdekt dat er een varkentje schuilt in het lam. En zie: wanneer hij geschoren is wordt hij een echt varken! Zo simpel kan het zijn. Anders zijn en diversiteit zijn thema's die regelmatig terug te vinden zijn in verhaaltjes voor jonge kinderen. Het verhaal zelf is een beetje mager uitgevallen, maar wel leuk en met veel humor geïllustreerd. Er …Lees verder

Het lammetje dat een varken is

Het hoofdpersonage in dit leuke prentenboek ziet eruit als een schaapje, maar voelt zich vanbinnen voor honderd procent een varken. Met behulp van de dierenarts ziet hij er aan het einde van het verhaal ook echt zo uit. Het gevoel dat je in het verkeerde lichaam geboren bent, is een actueel thema. De tijd dat hier absoluut niet over gesproken mocht worden, ligt gelukkig al even achter ons. Iedereen mag zijn wie hij wil en heeft het recht om hiervoor uit te komen. Dit prentenboek haalt het (trans)genderthema nog meer uit de taboesfeer.Zo geeft het lammetje aan dat hij zijn witte wollen jas maar niks vindt. Rollen in de modder zonder zo’n jas aan ... dat is wat hij wil! In het begin vinden de andere schapen en varkens dat maar een raar gegeven. Ook de boer staat er wat verward bij. Een bezoekje aan de dierenarts brengt duidelijkheid. Aan de binnenkant blijkt het schaapje immers een varkentje te zijn. Zijn wollen vacht wordt in een wip afgeschoren en zijn staart kri…Lees verder

Over Pim Lammers

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Pim Lammers

Pim Lammers (2 oktober 1993) is een Nederlandse schrijver.

Loopbaan

Lammers studeerde politicologie en Nederlandse taal & cultuur aan de Universiteit van Amsterdam. In 2017 verscheen zijn eerste prentenboek, Het lammetje dat een varken is, met illustraties van Milja Praagman. Het was het allereerste Nederlandse transgender-prentenboek. In 2018 werd het boek bekroond met een Zilveren Griffel en daarmee werd Lammers op 24-jarige leeftijd de jongste winnaar van een Zilveren Griffel ooit. Naast kinderboeken schrijft hij ook voor volwassenen.

Lammers werd in 2023 door het CPNB uitgekozen om het kinderboekenweekgedicht te schrijven. Toen er op sociale media passages rondgingen uit zijn korte verhaal Trainer (2016, voor volwassenen), dat gaat over intimiteiten tussen een jongen en diens voetbaltrainer, kreeg hij doodsbedreigingen en trok hij zich terug.

Prijzen