Makkelijk lezen
Nederlands

Tijger ontsnapt

Peter Vervloed (auteur), Joyce Van Oorschot (illustrator)
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Tijdens een zware storm ontsnapt een oude tijger uit het circus. Hij verstopt zich in een school. Verhaal in korte zinnen en gemakkelijke woorden. AVI-E4. Vanaf ca. 9 jaar.
Leesniveau
AVI 5
Titel
Tijger ontsnapt
Auteur
Peter Vervloed
Illustrator
Joyce Van Oorschot
Taal
Nederlands
Uitgever
Tilburg: Zwijsen, 2004
51 p. : ill.
ISBN
90-276-7668-2 (hardback) 9789027676689 (hardback)

Besprekingen

Zoals bekend is de 'Zoeklicht'-serie bedoeld voor kinderen vanaf negen jaar die moeite hebben met lezen. De boeken hebben een AVI- niveau dat schommelt tussen AVI 4 tot maximum AVI 7. Alle boeken hebben een LEESLAT aanduiding ( Leeservaring, AVI en Thema).

Tijger ontsnapt is een leuk verhaal over een uit het circus ontsnapte tijger. Wanneer Mark de tijger bij toeval ontdekt in de speelzaal van de school, neemt hij een groot risico om het dier niet te laten doodschieten. De taal klinkt doorgaans vlot, al merk je ook in dit verhaal dat de auteur soms toegevingen deed om het leestechnisch niveau te bewaren. Zo worden tatoeages beschreven als "op zijn armen staan plaatjes". Meisjes reageren ook rolstereotiep: "Juf Beatrijs gilt. Een paar meisjes doen mee." [Anita Wuestenberg]
Tijdens een hevige storm ontsnapt een oude tijger uit het circus. Het angstige beest raakt gewond en verstopt zich in een klaslokaal van de school waar Mark juist rondneust. Mark weet maar al te goed dat ook een oude tijger levensgevaarlijk kan zijn. Hoe kan hij het roofdier tot bedaren brengen? En waar moet het oude dier straks naartoe? Deeltje uit de serie 'Zoeklicht Spanning'*, een serie met leestechnisch eenvoudige verhalen die inhoudelijk op niveau zijn. Spannend en wensvervullend verhaal (AVI-E4) in korte zinnen, die telkens op een nieuwe regel beginnen, geschreven in eenvoudige woorden. De hoofdstukken zijn verdeeld in korte alinea's. Door de spanning en het vlotte, eigentijdse taalgebruik is het een aantrekkelijk boek voor zwakke lezers. De karikaturale gewassen zwart-wittekeningen in afwisselend perspectief ondersteunen het verhaal. Vanaf ca. 9 jaar.

Over Peter Vervloed

Peter Vervloed (Schoonhoven, 3 mei 1951) is een Nederlands kinderboekenschrijver en leerkracht.

Biografie

Jeugd en opleiding

Peter Vervloed werd geboren aan de Schapenstraat te Schoonhoven. Na de middelbare school bezocht hij de pabo, waar hij een opleiding volgde tot leerkracht. Hierna studeerde hij nog enkele jaren muziek en MO-Nederlands.

Loopbaan

Vervloed signeerde in 1986 zijn eerste boek De kris danst. Omdat zijn schoonvader van Indonesische afkomst was, wist hij veel over dit land te vertellen en begon hij hier ook boeken over te schrijven. Vervloed is tevens werkzaam als parttime-leraar op een basisschool en geeft regelmatig lezingen in bibliotheken. In 2002 ontving hij in de openbare bibliotheek van Haarlem de "Makkelijk Lezen Trofee". Hij werkt veel samen met illustratoren als Roelof van der Schans, Peter Fitz Verploegh, Ja…Lees verder op Wikipedia