Makkelijk lezen
Nederlands

Naar huis vluchten

Peter Vervloed (auteur), Hester Van de Grift (illustrator)
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
De hond van Lieke mag niet mee op vakantie; daarom gaat ze stiekem weer naar huis. Verhaal in korte zinnen en gemakkelijke woorden. Vanaf ca. 9 jaar.
Leesniveau
AVI 6
Titel
Naar huis vluchten
Auteur
Peter Vervloed
Illustrator
Hester Van de Grift
Taal
Nederlands
Uitgever
Tilburg: Zwijsen, 2002
56 p. : ill.
ISBN
9789027645609

Besprekingen

Diepe teleurstelling als Lieke hoort dat haar hond Tafka niet mee mag naar de camping in Zeeland. Hij gaat zolang naar een dierenpension. Voor Lieke is de vakantie al bedorven. Zodra ze de kans krijgt, reist ze in haar eentje terug naar Tilburg om haar hond op te halen. Die heeft zich tijdens het uitlaten losgerukt van zijn begeleider en probeert de weg naar huis te vinden. Alsof het zo moet zijn, ontmoeten Lieke en Tafka elkaar in een bijzondere situatie; er zijn twee jeugdige inbrekers in huis. Het zou wel eens helemaal verkeerd kunnen zijn afgelopen als niet toevallig de ouders van Lieke en de baas van het dierenpension ook bij het huis arriveerden. De inbrekers worden ingerekend en Lieke, die gaat voor de rest van de vakantie helpen in het dierenpension. Inderdaad, een verhaal met veel toevalligheden. Maar het wordt met zoveel plezier en overtuiging verteld dat je je daar overheen zet. [Herman Kakebeeke]
Liekes vakantie is al bij voorbaat bedorven als ze hoort dat haar hond Tafka niet mee mag naar de camping in Zeeland. Hij gaat in een dierenpension. Zodra ze de kans krijgt, reist Lieke in haar eentje naar Tilburg om haar hond te halen. Intussen heeft Tafka zich bij het uitlaten losgerukt van zijn begeleider en is op zoek gegaan naar zijn huis. Daar ontmoeten Lieke en Tafka elkaar onder bijzondere omstandigheden: er zijn twee jeugdige inbrekers in het huis. Als niet toevallig Liekes ouders en de baas van het dierenpension ook arriveerden, had het wel eens verkeerd kunnen aflopen. Nu worden de inbrekers ingerekend en Lieke mag voor de rest van haar vakantie helpen in het dierenpension. Een verhaal met warmte en spanning waarmee ook zwakkere lezers uit de voeten kunnen. Het geheel is geschreven in korte zinnen en gemakkelijke woorden. De door de pagina omkaderde pen- en aquarelillustraties in grijstinten ondersteunen het verhaal goed. Vanaf ca. 9 jaar.

Over Peter Vervloed

Peter Vervloed (Schoonhoven, 3 mei 1951) is een Nederlands kinderboekenschrijver en leerkracht.

Biografie

Jeugd en opleiding

Peter Vervloed werd geboren aan de Schapenstraat te Schoonhoven. Na de middelbare school bezocht hij de pabo, waar hij een opleiding volgde tot leerkracht. Hierna studeerde hij nog enkele jaren muziek en MO-Nederlands.

Loopbaan

Vervloed signeerde in 1986 zijn eerste boek De kris danst. Omdat zijn schoonvader van Indonesische afkomst was, wist hij veel over dit land te vertellen en begon hij hier ook boeken over te schrijven. Vervloed is tevens werkzaam als parttime-leraar op een basisschool en geeft regelmatig lezingen in bibliotheken. In 2002 ontving hij in de openbare bibliotheek van Haarlem de "Makkelijk Lezen Trofee". Hij werkt veel samen met illustratoren als Roelof van der Schans, Peter Fitz Verploegh, Ja…Lees verder op Wikipedia