Boek
Nederlands

Roos is een held

Peter Smit (auteur), Marijke Van Veldhoven (illustrator)
+1
Roos is een held
×
Roos is een held Roos is een held
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Roos wil een heldin zijn. Op het strand redt zij dieren. Maar dan hoort ze een hulproep uit zee. AVI-E3. Vanaf ca. 6,5 jaar.
Onderwerp
Vakantie
Leesniveau
AVI E3, AVI 2
Titel
Roos is een held / Peter Smit ; met tek. van Marijke van Veldhoven
Auteur
Peter Smit
Illustrator
Marijke Van Veldhoven
Taal
Nederlands
Uitgever
Tilburg: Zwijsen, 2006
26 p. : ill.
ISBN
90-276-0576-9 9789027605764

Besprekingen

Roos wil graag mensen redden, zoals in de film die ze ziet en in de verhalen die papa voor het slapengaan vertelt. Als Roos een week op vakantie is, begint zij met het redden van zeediertjes. Dan hoort Roos een hulproep uit zee. Tijd voor actie. Deeltje uit de serie 'Bikkels'* voor groep drie. De tekst is in een grote, schreefloze letter gedrukt, met complete interpunctie en brede marges. Met speciale aandacht voor de eindclusters -rt, -st, -ft en -mp. De gekleurde pen- en aquareltekeningen (stripachtig) nemen een prominente plaats in, waarbij met name de expressieve oogopslag opvalt. Op de schutbladen staat een tekening met de belangrijkste/moeilijkste woorden erbij. In de tekst staat een verwijzing naar een ander deeltje uit deze reeks. Wensvervullend verhaal, goed afgestemd op de fantasie (kinderen willen allemaal held(in) zijn) en leefwereld van kinderen. Geschikte leesoefenstof na enkele maanden leesonderwijs, AVI-E3. Vanaf ca. 6,5 jaar.

Roos is een held

De serie Bikkels bestaat uit aantrekkelijke boeken waarin aandacht besteed wordt aan bepaalde leesmoeilijkheden. Er wordt vanaf AVI-3 nog wel aandacht besteed aan technisch lezen maar sommige aspecten zouden toch nog wat meer aandacht mogen krijgen. Deze reeks komt hieraan tegemoet en doet dat op een, voor de lezertjes, onopvallende manier. Elk boek behandelt een specifieke leesmoeilijkheid. Uiteraard wordt er veel aandacht besteed aan woordenschat. Wat ook erg leuk is, is dat er in elk boek een verwijzing staat naar een ander boek uit de reeks. Zo is alvast de nieuwsgierigheid gewekt! Roos ziet een stukje van een spannende film. Die gaat over een schipbreuk. Papa zet de film af en vertelt een verhaal over een zeemeermin. Dan valt Roos in slaap. In haar droom maakt ze een combinatie van de film en het verhaal. De volgende dag vertrekt het gezin op vakantie naar zee. Roos is bang op het strand. Ze vreest dat er storm komt. Ze waarschuwt de jongen die surft en de man die wil gaan zwemme…Lees verder

Over Peter Smit

Peter Smit kan verwijzen naar:

  • Peter Smit (politicus) (1956), Nederlands politicus (voormalig wethouder van Den Haag)
  • Peter Smit (schrijver) (1952), Nederlands schrijver van kinderboeken
  • Peter Smit (sporter) (1961-2005), Nederlands kickbokser, thaibokser en kyokushinkai karatebeoefenaar