Boek
Nederlands

Mijn eerste auto was rood

Peter Schössow (auteur)
+1
Mijn eerste auto was rood
×
Mijn eerste auto was rood Mijn eerste auto was rood

Mijn eerste auto was rood

In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Een jongen krijgt van zijn opa een oude trapauto. Samen met zijn broertje maakt hij een spannende reis met de auto. Prentenboek met paginagrote groen-bruine illustraties en verkeersborden bij de tekst. Vanaf ca. 4 jaar.
Onderwerp
Auto's, Verkeer
Titel
Mijn eerste auto was rood
Auteur
Peter Schössow
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Mein erstes Auto war rot
Editie
1
Uitgever
Haarlem: Gottmer, 2010
[38] p. : ill.
ISBN
9789025748678 (hardback)

Besprekingen

In Duitsland geprezen en nu vertaald charmant prentenboek over een jongen die een oude trapauto van zijn opa krijgt. Roestbruin verandert pas in rood na veel opknapwerk, en na enig oefenen begint de reis eindelijk met het kleine broertje met speen achterin. Onderweg treffen ze veel hindernissen en gevaren. Kostelijk, stoer, maar ook gevoelig prentenboek met paginavullende groen-bruine tekeningen met veel details van de tocht, die met tekst en relevante verkeersborden zijn aangevuld. Groot, stevig en wat omvangrijker dan gebruikelijk. De broers begrijpen elkaar met weinig woorden feilloos in hun gezamenlijke passie voor auto's en avontuur. Volwassenen zijn wel aanwezig, maar niet in beeld gebracht. Knap gemaakt, sfeervol verhaal over een veelgevraagd onderwerp. Dit ik-verhaal met veel bijzondere elementen zal het meest tot z'n recht komen bij goed voorbereid voorlezen. Origineel prentenboek met verkeersborden. Vanaf ca. 4 jaar.

Mijn eerste auto was rood

Het boek ziet er aantrekkelijk antiek uit. De titel en de inhoud ademen nostalgie. Opa had iets voor mij meegebracht. Iets met veel roest. Maar je zag dat het vroeger een autootje geweest was - een auto voor kinderen! Precies mijn maat! Naast deze inleiding staat een pictogram: een gevarendriehoek met uitroepteken. Meteen is de toon gezet: met die auto gaat het een en ander gebeuren! Elk nieuw element in het verhaal wordt voorafgegaan door een pictogram, genre verkeersbord, dat aangeeft in welke richting het verhaal evolueert.
Het vehikel was ooit een trapauto geweest maar er was duidelijk nog veel werk aan. Op de volgende bladzijden gaan de hoofdpersoon en zijn opa aan de slag. Geen detail wordt overgeslagen, ze gaan aan het timmeren, schuren, plamuren (vraagt wel wat uitleg), verven, boren, schroeven, smeren, oliën, bekleden en nieten. Al die activiteiten worden aandachtig gadegeslagen door een klein broertje.
Als de auto klaar is, volgt de rijles in een wirwar van verke…Lees verder