Boek
Nederlands

Van hieraf mag je gaan : over het opvoeden van tieners

+1
Van hieraf mag je gaan : over het opvoeden van tieners
×
Van hieraf mag je gaan : over het opvoeden van tieners Van hieraf mag je gaan : over het opvoeden van tieners

Van hieraf mag je gaan : over het opvoeden van tieners

* Een nieuw, baanbrekend boek van kinderpsychiater Peter Adriaenssens * Met ideeën, concepten en herkenbare praktische voorbeelden * Voor ouders én hun tieners. Om samen te lezen... Vaak wordt, naar aanleiding van de stijgende jeugdcriminaliteit of andere opvoedingsproblemen, het failliet van de opvoeding verkondigd. De samenleving zou zoveel mogelijkheden bieden dat jongeren een luilekkerleventje
Onderwerp
Opvoeding
Titel
Van hieraf mag je gaan : over het opvoeden van tieners
Auteur
Peter Adriaenssens
Taal
Nederlands
Uitgever
Tielt: Lannoo, 2000
264 p. : ill.
ISBN
90-209-3887-8

Besprekingen

De boeken van kinderpsychiater Peter Adriaenssens beantwoorden aan een behoefte van ouders. Zij zijn concreet, realistisch én bemoedigend. Ouders herkennen veel in de beschreven situaties en ze ervaren erkenning voor hun onzekerheid inzake opvoeding. Ook dit boek over het opvoeden van tieners zal zeker aanslaan bij een groot publiek. Met tieners bedoelt de auteur jongeren van 12 tot 16 jaar. De titel van het boek wijst erop dat de tienertijd een tijd van scheiding is. Jongeren hebben het daar soms moeilijk mee. Hun ouders ook. Kinderen loslaten betekent niet zonder meer alles goedkeuren. Ouders moeten grenzen durven ontwikkelen. Dat doe je het best zoveel mogelijk op basis van overleg met de jongere, maar met de moed een redelijk standpunt tot besluit te nemen. Dat blijkt immers de ontwikkeling van jongeren mee te beschermen, al betekent dit vaak heel wat geharrewar en discussies. Jongeren worden geconfronteerd met drie grote opdrachten: de ontwikkeling van het zelfbeeld, de ontwikke…Lees verder
Dit boek behandelt die onderwerpen, waarmee de huidige opvoeder van tieners mee te maken krijgt. Enkele titels van hoofdstukken zijn onder andere: de werken van de tiener; ouders van tieners, een verwaarloosd beroep; discussiëren met tieners; jongeren en waarden. De hoofdstukken zijn op een duidelijke manier weer verdeeld in korte subonderwerpen. Schema's en praktijkvoorbeelden zijn opgenomen om het boeiende betoog te verhelderen. In ieder hoofdstuk treffen we ingekaderde adviezen en hoofdzaken. Het taalgebruik is voor elke doorsnee opvoeder te begrijpen. Aan het eind van elk hoofdstuk is een literatuuropgave opgenomen. Aan het eind van het boek vinden we een uitgebreid trefwoordenregister. De auteur gaat delicate onderwerpen niet uit de weg. Een must voor iedereen, die met jongeren in hun puberteit en adolescentie te maken krijgt.

Over Peter Adriaenssens

CC BY 2.5 - Foto van/door Steven Fruitsmaak

Peter Frans Ghislain Adriaenssens (Wilrijk, 3 september 1954) is Belgisch kinder- en jeugdpsychiater, en deeltijds hoofddocent aan de Katholieke Universiteit Leuven. Daarnaast is hij directeur van het Vertrouwenscentrum kindermishandeling van Vlaams-Brabant en Kliniekhoofd kinderpsychiatrie Universitair Ziekenhuis Leuven (UZ Leuven).

Bibliografie

Hij is tevens auteur van verschillende artikelen, verhandelingen en boeken (meestal uitgegeven bij Lannoo over jongeren en opvoeding)

  • Opvoeden is een groeiproces - wegwijzer voor vaders en moeders (1995)
  • Mijn kind is bang en ik ook - opvoeden tot weerbaarheid (1997)
  • Van hieraf mag je gaan - over opvoeden van tieners (1998)
  • Tien manieren om je ouders te versieren - succesvol onderhandelen met je ouders (2000)
  • Opvoeden tot weerbare kwetsbaarheid (2000)
  • Praten met je tiener: de stap van dis…Lees verder op Wikipedia