Boek
Nederlands

Laat ze niet schieten! : geef de grens een plaats in het leven van jongeren

Laat ze niet schieten! : geef de grens een plaats in het leven van jongeren

Een vlot lezend boekje waarin Adriaenssens vooral pleit om kinderen en jongeren duidelijke grenzen te geven. Daarnaast wijst hij op onze collectieve verantwoordelijkheid om het probleem aan te pakken. Dit boek richt zich tot ouders, leerkrachten, opvoeders en anderen die verlangen dat het probleemgedrag bij jongeren drastisch vermindert.
Onderwerp
Opvoeding, Jongeren
Titel
Laat ze niet schieten! : geef de grens een plaats in het leven van jongeren
Auteur
Peter Adriaenssens
Taal
Nederlands
Uitgever
Tielt: Lannoo, 2010
211 p.
ISBN
9789020990911 (paperback)

Besprekingen

In dit boek besteedt de bekende Vlaamse kinder- en jeugdpsychiater Peter Adriaenssens aandacht aan jongeren die gedragsproblemen vertonen. Volgens de auteur neemt het probleemgedrag bij jongeren, vooral bij jongens, almaar toe. Daarom gaat hij na waarom het fout loopt en wat we hieraan kunnen doen als maatschappij. In een eerste deel definieert de auteur storend gedrag als gedrag dat de heersende normen en gedeelde regels overschrijdt. Vervolgens legt hij uit hoe de hersenwerking van jongens verschilt van die van meisjes, zodat pedagogische programma's rekening kunnen houden met die verschillen. In de rest van het boek ontplooit Adriaenssens een eigen visie vanuit zijn praktijkervaringen. Ten slotte schetst hij 'dertig wegen naar verandering', waarmee ouders, leerkrachten en de samenleving gedragsproblemen kunnen aanpakken. Concrete voorbeelden zijn onder meer: 'maak de klasgroepen kleiner' en 'zorg voor voldoende ruimte'. Een vlot geschreven boek dat leest als een pleidooi voor duid…Lees verder

Over Peter Adriaenssens

CC BY 2.5 - Foto van/door Steven Fruitsmaak

Peter Frans Ghislain Adriaenssens (Wilrijk, 3 september 1954) is Belgisch kinder- en jeugdpsychiater, en deeltijds hoofddocent aan de Katholieke Universiteit Leuven. Daarnaast is hij directeur van het Vertrouwenscentrum kindermishandeling van Vlaams-Brabant en Kliniekhoofd kinderpsychiatrie Universitair Ziekenhuis Leuven (UZ Leuven).

Bibliografie

Hij is tevens auteur van verschillende artikelen, verhandelingen en boeken (meestal uitgegeven bij Lannoo over jongeren en opvoeding)

  • Opvoeden is een groeiproces - wegwijzer voor vaders en moeders (1995)
  • Mijn kind is bang en ik ook - opvoeden tot weerbaarheid (1997)
  • Van hieraf mag je gaan - over opvoeden van tieners (1998)
  • Tien manieren om je ouders te versieren - succesvol onderhandelen met je ouders (2000)
  • Opvoeden tot weerbare kwetsbaarheid (2000)
  • Praten met je tiener: de stap van dis…Lees verder op Wikipedia