Boek
Nederlands

Dolfjes dolle vollemaannacht

Paul Van Loon (auteur), Hugo Van Look (illustrator)
+1
Dolfjes dolle vollemaannacht
×
Dolfjes dolle vollemaannacht Dolfjes dolle vollemaannacht
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Dolfje heeft iets tegen zijn vriendin Noura gezegd waar zij boos om is. Als hij 's nachts in een weerwolf verandert, mist hij haar heel erg. Prentenboek met karikaturale tekeningen in kleur. Vanaf ca. 4 jaar.
Titel
Dolfjes dolle vollemaannacht / tekst Paul van Loon ; ill. Hugo van Look
Auteur
Paul Van Loon 1955-
Illustrator
Hugo Van Look
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Leopold, 2004
[28] p. : ill.
Aantekening
Prentenboek los van de hoofdreeks 'Dolfje Weerwolfje'
ISBN
90-258-4258-5

Besprekingen

Midden in de nacht wordt Dolfje Spaan droevig wakker. Noura wil niet met hem spelen omdat hij iets verkeerd zei. Maar wat dat geweest zou kunnen zijn, daarover breekt Dolfje zijn weerwolfjeshoofd. Het is immers volle maan en dan gaat hij de nacht in om te spelen.

Hij komt allerlei gespuis tegen: grote zwarte honden, katten met dikke staarten en een kwade haan. Uiteindelijk duikt Noura ook op en leggen ze hun misverstand bij. Weer dikke vrienden, spelen ze tot de maan verbleekt en alle haren en klauwen verdwijnen.

Het nachtelijk uur waarop dit verhaal zich afspeelt, biedt sfeervolle mogelijkheden voor geheimzinnig maanlicht en dreigende schaduwen. De mooie waterverfillustraties met afgeronde hoeken worden vergezeld van een uitgebreide tekst. Dolfje is een blauw harig beest dat uit de muppetshow lijkt weggelopen. Hij is geschetst in losse potloodstreken ingekleurd met felle maar harmonieuze kleuren.

De ruzie met zijn boezemvriendin Noura maalt een tikje zeurderig do…Lees verder
Als Dolfje Spaan bij volle maan wakker wordt, herinnert hij zich dat zijn vriendin Noura boos op hem is. Dan maar alleen eropuit, want bij volle maan verandert Dolfje altijd in een weerwolf en weerwolven moeten buiten spelen! Op zoek naar een speelkameraadje probeert hij zich te herinneren wat hij nou precies tegen Noura heeft gezegd. Dat wordt hem pas duidelijk als hij de moed opgeeft en zij hem (ook in de gedaante van een weerwolf) al die tijd gevolgd blijkt te zijn. Pas dan kan hij uitleggen dat wat zij voor een scheldwoord hield, de afkorting van een hele lieve opmerking is. Vrolijk prentenboek voor kleuters over vriendschap met als hoofdpersoon de bij oudere kinderen al bekende Dolfje Weerwolfje en waarin een gezonde portie spanning zit verwerkt. Als rode draad in de vrij uitgebreide tekst fungeert de raadselachtige afkorting Liwewovahela (= de liefste weerwolf van het land) en in de illustraties de door Dolfje onopgemerkte aanwezigheid van Noura. Dat maakt het geheel een fijn ki…Lees verder

Over Paul Van Loon

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door Sebastiaan ter Burg from Utrecht, The Netherlands

Paulus Stephanus Elisabeth Lambertus Maria (Paul) van Loon (Geleen, 17 april 1955) is een Nederlandse kinderboekenschrijver en zanger. Muziek brengt hij meestal uit in combinatie met een boek. Het genre dat hij beoefent noemt hij zelf grumor: griezelen met humor. Zijn bekendste boeken zijn de reeks over Dolfje Weerwolfje en de reeks De griezelbus. Van beide zijn ook een musical en een film gemaakt. Ook de reeks over Raveleijn behoort na het verschijnen van de televisieserie en de parkshow in de Efteling tot zijn bekendere creaties.

Van Loon zit ruim dertig jaar in het vak en heeft meer dan honderd boeken geschreven. Zijn boeken zijn behalve in Nederland en België ook in andere landen uitgegeven waaronder Duitsland, Frankrijk, Italië, Denemarken, Estland, Letland, Zweden, Spanje, Japan en Engeland.

Biografie

In zijn jeugd had Van Loon al belangstelling voor fantasie-griezelverhalen. Zo las hij d…Lees verder op Wikipedia

Suggesties