Boek
Nederlands

Speurneuzen

Paul Kustermans (auteur)
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Genre:
Samen met haar nieuwe buurmeisje richt Marianne een detectiveclub op om uit te zoeken wat er is gebeurd met een verdwenen buurvrouw. Vanaf ca. 9 jaar.
Titel
Speurneuzen
Auteur
Paul Kustermans
Taal
Nederlands
Uitgever
Averbode: Averbode, 2001
105 p.
ISBN
90-317-1762-2

Besprekingen

Marianne en haar nieuwe buurmeisje Celica zijn nieuwsgierige Aagjes. Zij stichten een club, Mystery&Co. Hun eerste onderzoek geldt het huis van Celica, waar vroeger een boekhouder woonde, mijnheer Verschaeve, woonde. In de buurt worden nog altijd vragen gesteld over de geheimzinnige verdwijning van zijn vrouw. Een bijgebouwde muur en een ongebruikte tank wekken Mariannes en Celica's nieuwsgierigheid. Met de hulp van een Amerikaans vriendje van Celica kraken ze de mailbox van mijnheer Verschaeve en vinden ze een spoor.

Het verhaal is vlot verteld. Er is een leuke pedagogische inbreng via zegswijzen en uitdrukkingen die Marianne van oom Paul hoort en die ze, nieuwsgierig als ze is, opzoekt. De kinderen zijn bijdehand en voortvarend. De lezers kunnen zelf deduceren en naar een oplossing zoeken in deze ontspannende, grappige wegleesdetective. [Jet Marchau]
Marianne is een nieuwsgierig meisje: ze wil echt alles weten. Op een dag komt er een nieuw meisje, Celica, naast haar wonen; ze is al even nieuwsgierig. Samen gaan ze uitzoeken wat er met de vorige buurvrouw die plotseling is verdwenen, is gebeurd. Ze richten daarvoor een detective-club op: Mystery & Co (geïnspireerd door Superdetective Blomkwist). Maar de politie en hun ouders zijn niet erg blij met de aangedragen informatie. Paul Kustermans (1936) was werkzaam bij het onderwijs. Hij schreef een groot aantal boeken en werd (in België) vele malen bekroond. Zijn boeken hebben vaak een historisch perspectief. Dit boek is een "modern"verhaal, waarin spanning en vriendschap de hoofdmoot vormen. Door middel van e-mail wordt de zaak opgelost. Het verhaal is geschreven vanuit het ik-perspectief van de hoofdpersoon Marianne. Nogal uitleggerige, wat didactische en soms wat plechtstatige stijl; het taalgebruik is niet altijd even toegankelijk. Op de voorkaft twee meisjes achter een pc. Te leze…Lees verder

Over Paul Kustermans

Paul Emiel Corneel Kustermans (Kumtich, 16 juli 1936) is een Vlaams schrijver. Kustermans is gepensioneerd leraar Nederlands, maar hij is nog steeds een actief schrijver van jeugdboeken, waarvan er enkele bekroond werden, en van handboeken voor gebruik in het secundair onderwijs.

Prijzen

  • 1985 - Referendumprijs voor het Kinderboek, voor De langste weg
  • 1985 - Prijs van de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen, goud voor De langste weg
  • 1985 - Kinder- en Jeugdjury Limburg: brons voor De langste weg
  • 1987 Prijs van de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen, zilver voor Ik heb je herkend
  • 1988 - Prijs van de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen, goud voor Timoe
  • 1993 - Prijs van de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen, goud voor Oorlogsjaren
  • 1993 - Prijs van de Kinder- en Jeugdjury Limburg, zilver voor Oorlogsjaren
  • 1995 - Prijs van de Kinder- en J…Lees verder op Wikipedia