Boek
Nederlands

Gruwelbad

Patrick Lagrou (auteur)
+1
Gruwelbad
×
Gruwelbad Gruwelbad
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Wanneer er een reusachtig tropisch zwemparadijs wordt gebouwd op de plaats waarvan Matthias' grootvader weet dat het gevaarlijk is, gaan Matthias en zijn vriendin op onderzoek uit.
Titel
Gruwelbad
Auteur
Patrick Lagrou
Taal
Nederlands
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2000
122 p.
ISBN
90-6822-749-1

Besprekingen

In een moerassig gebied komen mensen om, in mysterieuze omstandigheden, 20 eeuwen geleden, 10 eeuwen geleden en ook nu. Matthias en Evelien, beiden 16, zien het natuurgebied veranderen in een recreatieoord: zwembaden, vakantiehuisjes... De opa van Matthias is er niet gerust in en haalt verhalen op over personen die op een vreemde manier verdwenen in het water van dat gebied. Op school krijgen Matthias en Evelien les over de amoebe. In verschillende hoofdstukjes volgen we -- fragmentarisch -- de biologieles van meneer Clermont. Eerst vraag je je af wat hier de bedoeling van is. Op het einde blijkt al die biologie-informatie nodig om de "handelingen" van het monster te snappen. Clermont is ook duikinstruc-teur. Nadat Evelien en Matthias getuige waren van het verongelukken van twee duikers op de werf, besluit Evelien ook lid te worden van de duikclub, bij Matthias en de leraar biologie. Wanneer Evelien, die de dochter is van de architect van het complex, vertelt dat er voor het hele bouw…Lees verder
De opa van Matthias had gelijk. Ze leken wel gek om een zwemparadijs te plannen in het oude heidegebied. De verhalen over vroegere vreemde verdwijningen zijn nog steeds actueel: het wordt een ramp. Het gevaar sluimert diep in de grond en zodra het water krijgt zal het ontwaken. Dat gebeurt ook daadwerkelijk. Er verdwijnen al bij het aanleggen van de bouwput twee duikers. Matthias (16) en zijn vriendin Evelien, beide lid van de duikclub, gaan zich ermee bemoeien vlak voor de opening van het grootse complex en stuiten op het monster: een amoebe die alles verzwelgt wat in z'n baan komt en die elke gewenste vorm kan aannemen. Als het watercomplex met veel tamtam wordt geopend, voltrekt zich een catastrofe. Een griezelverhaal, spannend, maar met wel wat veel herhalingen. De taal is stroef te lezen. Af en toe wat flauwe grapjes maken ook de stijl niet minder houterig. Het onderwerp is boeiend en zal veel kinderen vanaf ca. 12 jaar aanspreken. Achterin informatie over de auteur. Zwart omslag…Lees verder

Over Patrick Lagrou

CC BY 3.0 - Foto van/door PieterDP

Patrick Lagrou (Brugge, 1 oktober 1949) is een Vlaams jeugdauteur. Hij is vooral bekend van de dolfijnenkindserie.

Biografie

Al op 18-jarige leeftijd doorkruiste Patrick Lagrou Amerika, Europa en Noord-Afrika in een rammelkar. Over die reizen maakte hij reportages en gaf diavoorstellingen. Nadien bleef hij verder rondreizen en filmreportages maken.

Op zijn reizen spraken vooral tropische eilanden en de wereld onder water hem aan. Hij gaf er in Vlaanderen meer dan 900 dia- en filmvoordrachten over. Zijn foto's en films werden internationaal bekroond, en hij schreef ook honderden artikels en boeken voor volwassenen.

Lagrou oefende enige tijd het beroep van advocaat uit. Ook was hij vele jaren duikinstructeur en leidde een aantal van hen zelf ook op tot duikinstructeur. Alleen, het schrijven bleef zijn leven beheersen.

In de jaren tachtig ging zijn aandacht steeds meer uit naar zijn twee opgroeiende doch…Lees verder op Wikipedia