Boek
Nederlands
Een man die misschien nooit vader zal worden, wordt geconfronteerd met zijn eigen angst en kwetsbaarheid en gaat op zoek naar perspectieven voor de toekomst.
Titel
Tasmanië
Auteur
Paolo Giordano
Vertaler
Manon Smits
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Italiaans
Oorspr. titel
Tasmania
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2022
335 p.
ISBN
9789403110028 (paperback)

Besprekingen

Waar ik om heb moeten huilen

Omdat hij door de coronacrisis zijn geloof in de roman verloor, wou Paolo Giordano ze heruitvinden. Hij kwam bij Tasmanië uit.

Waar kan een mens heen als het met de klimaatcrisis uit de klauwen loopt? In Tasmanië zit je naar verluidt relatief veilig. Het ligt zuidelijk genoeg om te ontsnappen aan de excessieve temperaturen, heeft voldoende zoetwatervoorraden en het is een ­eiland, zodat het gemakkelijk te verdedigen is. En reken maar dat we dat zullen moeten doen, schrijft Paolo Giordano in zijn jongste roman, Tasmanië.

De Italiaanse auteur, bekend van De eenzaamheid van de priemgetallen, gaat kennelijk gebukt onder de pessimistische tijdgeest. In 2020 noteerde hij in zijn essay over de coronacrisis, In tijden van besmetting: 'Ik ben bang dat de beschaving die ik ken een kaartenhuis is. Dat alles wordt uitgewist.' Een van de gevolgen van de pandemie was dat hij zijn geloof in de roman verloor. Zuivere fictie leek hem plots irrelevant en overbodig. En dus ondernam de schrijver een poging om het genre opnieuw uit te vinden en ging hij op zoek naar een mengvorm van fictie en non-fictie. &…Lees verder

De laatste droge grond

Paolo Giordano spiegelt mondiale crises aan de ineenstorting van een huwelijk. En dat werkt.

'Waar zou u een stuk land kopen? Om uzelf te redden, bedoel ik.'

'Novelli dacht er een paar tellen over na en zei toen: 'In Tasmanië. Dat ligt zuidelijk genoeg om te ontsnappen aan de excessieve temperaturen. Het heeft goede voorraden zoet water, het ligt in een democratische staat en er leven geen roofdieren voor de mens. Het is niet te klein maar het is wel een eiland, dus gemakkelijker te verdedigen. Want reken maar dat we ons zullen moeten verdedigen.''

Paolo Giordano, de Italiaanse succesauteur van onder meer De eenzaamheid van de priemgetallen en De hemel verslinden, richt zich in zijn nieuwe boek Tasmanië op de klimaatcrisis. Dat doet hij vrij letterlijk, want hoewel Tasmanië een roman is, bevat die veel meer non-fictie-elementen dan zijn eerdere boeken. Het hoofdpersonage is, net als Giordano zelf, schrijver. Hij blijft naamloos, maar op sociale media gebruikt hij de initialen P.G. Hij is 40 jaar (Giordano werd geboren in 1982), schrijft net als…Lees verder

Een psychologische roman van Paolo Giordano over kinderloosheid, eenzaamheid, verlangen en zoeken naar toekomstperspectieven. In ‘Tasmanië' staat een man centraal die misschien nooit vader zal worden en die geconfronteerd wordt met twijfels en verleidingen. In zijn huwelijk zoekt hij naar evenwicht en hij is – net als de vrienden met wie hij is opgegroeid – altijd vol vertrouwen in de ratio geweest. Maar hoe ga je om met de angst en kwetsbaarheid die je overvallen wanneer je de controle op de wereld om je heen verliest? Giordano beschrijft hoe wij allemaal op zoek zijn naar een plek, een Tasmanië, waar nog een toekomst mogelijk is. ’Tasmanië’ is geschreven in een melancholische, invoelende stijl. Geschikt voor een breed tot literair lezerspubliek. Paolo Giordano (1982) is een wereldberoemde Italiaanse schrijver. Met zijn debuutroman 'De eenzaamheid van de priemgetallen'* (2009) heeft hij vele prijzen gewonnen en het boek verscheen in meer dan veertig landen.

Over Paolo Giordano

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door Elena Torre

Paolo Giordano (Turijn, 19 december 1982) is een Italiaans schrijver.

Biografie

Paolo Giordano is woonachtig in San Mauro Torinese, een klein dorp in de buurt van Turijn. De vader van Giordano is gynaecoloog, zijn moeder lerares Engels.

De jonge schrijver studeerde in 2007 cum laude af in natuurkunde. In een project dat mede gefinancierd werd door het Istituto Nazionale di Fisica Nucleare, bestudeerde hij met andere wetenschappers de eigenschappen van bottom quark-deeltjes. Hij had ook een grote interesse in architectuur.

Zijn eerste werk, De eenzaamheid van de priemgetallen, in het Italiaans La solitudine dei numeri primi, won verschillende prijzen, waaronder de belangrijkste Italiaanse literatuurprijs de Premio Strega.

Bovendien kreeg de schrijver voor dit boek de Premio Campiello, de Premio Fiesole Narrativa Under 40, de Merck-Serono-prijs voor wetenschap en literatuur e…Lees verder op Wikipedia