Boek
Nederlands
Bundel literaire verhalen waarin uiteenlopende vrouwen hun eigen daden en gevoelens observeren tegen de achtergrond van de Sovjettijd en de Oranje Revolutie van 2004.
Titel
Zusters : verhalen
Auteur
Oksana Zaboezjko
Vertaler
Helen Saelman Marina Snoek
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Oekraïens
Uitgever
Amsterdam: Cossee, © 2022
189 p.
ISBN
9789464520422 (paperback)

Besprekingen

Een literaire verhalenbundel over vrouwen die hun eigen daden en gevoelens observeren tegen de achtergrond van de Sovjettijd en de Oranje Revolutie van 2004. Ze hebben een vol leven, vinden kracht, macht en maken fouten. Ze hebben gecompliceerde relaties met lichamelijkheid en schoonheid en worden met empathie beschreven als deel van hun zelfbeeld. In lichtvoetige, licht poëtische stijl geschreven. Met name geschikt voor een literair lezerspubliek.Oksana Zaboezjko (Loetsk, 1960) behoort tot de belangrijkste Oekraïense schrijvers en dichters. Haar essay 'Mijn langste boektournee', over de geschiedenis van Oekraïne en haar ballingschap na de Russische aanval, is wereldwijd vertaald. Haar werk werd in meerdere landen uitgegeven en won verschillende literaire prijzen, zoals de Angelus Award en de Antonovych prize.

Over Oksana Zaboezjko

Oksana Stefanivna Zabuzhko (Oekraïens: Оксана Стефанівна Забужко) (Loetsk, 19 september 1960) is een Oekraïens schrijfster en dichteres. Ze studeerde van 1977 tot 1982 Filosofie aan de Taras Shevchenko Nationale Universiteit van Kiev in Kiev. In 1987 promoveerde ze in de Filosofische Kunst aan de Oekraïense Wetenschappelijke Academie. Van 1982 tot 1985 werkte Zabuzhko als assistent bij de leerstoel Esthetiek en Ethiek op de Universiteit van Kiev. In de jaren 1990 vertrekt ze naar de Verenigde Staten om daar als gastdocent aan de Universiteit van Pennsylvania, Harvard en Pittsburgh te werken.

Zabuzhko schreef al sinds de jaren 1970 gedichten, maar veel bundels werden vertraagd uitgebracht vanwege politieke spanningen in Oekraïne. In 1996 kwam haar eerste roman uit, Fieldwork in Ukrainian Sex, dat jarenlang op de bestseller-lijst stond. Tien jaar later kwam The Museum of Abandoned Secrets uit, dat goede kritieken ontving.

Lees verder op Wikipedia