Boek
Nederlands

Ukkepukken bij elkaar

Nannie Kuiper (auteur), Thé Tjong-Khing (illustrator)
Doelgroep:
Alle leeftijden
Genre:
Prentenboek met kleine gekleurde tekeningen over de dagelijkse bezigheden op een peuterspeelzaal. Tekst op rijm. Vanaf ca. 3 jaar.
Titel
Ukkepukken bij elkaar / Kuiper, Nannie ; tek. The Tjong-Khing
Auteur
Nannie Kuiper
Illustrator
Thé Tjong-Khing
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Leopold, 1996
26 p. : ill.
ISBN
90-258-3978-9

Besprekingen

Klein formaat prentenboek over de dagelijkse bezigheden op een peuterspeelzaal van o.a. de ik-figuur Karin. Hedendaags tijdsbeeld van een multiculturele samenstelling van leerlingen die niet het keurslijf van het traditionele rollenpatroon hoeven te ervaren. Jongens spelen met poppen of verkleden zich als bruid als zij daar zin in hebben. Tekst en illustratie vullen elkaar perfect aan. De tekstblokken zijn op rijm en bestaan uit kortere zinnen met een eenvoudige woordkeuze. De gemoedelijke, speelse schrijftrant getuigt van een goed inlevingsvermogen van de auteur. De kleurrijke illustraties zijn gedetailleerd, overzichtelijk en levendig. Actie en vooral een warme sfeer zijn voelbaar, ook al ontstaat er bij de ukkepukken wel eens ruzie. Situaties en emoties zijn herkenbaar voor de beoogde doelgroep. De speelse zwarte contourlijntjes verhogen de duidelijkheid van het geheel. Deze uitgave met levendige bladspiegel en uitnodigende omslag biedt vele identificatiemogelijkheden voor kinderen…Lees verder

Over Nannie Kuiper

CC BY-SA 3.0 nl - Foto van/door Rob Bogaerts / Anefo

Janna Gesiena (Nannie) Kuiper (Winterswijk, 21 april 1939) is een Nederlandse schrijfster van kinderboeken.

Biografie

Kuiper groeide op in Winterswijk. Na haar middelbare school studeerde Kuiper kinderverzorging en -opvoeding en later journalistiek. Haar eerste gedichten voor kleuters en jonge kinderen, gingen over gevarieerde onderwerpen uit de sprookjeswereld en de leef- en belevingswereld van jonge kinderen: kleine heksen, een liegbeest, het ziekenhuis, het circus, ruzie, angstdromen of verveling. De vorm van de versjes was vrij traditioneel, met rijm, een stevig ritme en veel herhalingen. Later ging ze zich richten op peuters met klankrijke en ritmische versjes.

Nannie Kuiper moedigt het kleine kind aan om creatief zijn eigen weg te gaan. In haar boeken kruipen en lopen heel wat ondeugende, eigenzinnige peuters en kleuters rond.

Kuiper vertaalt ook kinderboeken. De gedichtenbundels van A.A. Milne en van C. Barker…Lees verder op Wikipedia

Suggesties