Boek
Nederlands

Lief stout

Nannie Kuiper (auteur), Han Janken (illustrator)
Vierregelige versjes over de begrippen "lief" en "stout" worden verduidelijkt door middel van gekleurde en zwartwitillustraties. Om voor te lezen aan kinderen vanaf ca. 4 jaar.
Onderwerp
Lief zijn, Stout zijn
Titel
Lief stout / tekst Nannie Kuiper ; tek. Han Janken
Auteur
Nannie Kuiper
Illustrator
Han Janken
Taal
Nederlands
Uitgever
Tilburg: Zwijsen, 2003
[28] p. : ill.
ISBN
90-276-4855-7 9789027648556 (hardback)

Besprekingen

Dit boek is een heruitgave van 1982. De tekst en tekeningen werden opnieuw uitgegeven in de Zwijsenreeks 'Thuis', avontuur voor peuter en kleuter. Negentien versjes in vier regels volgens het rijmpatroon aabb of abab als tekst. Ietwat vrijer is de versregel abcb.

Zoals de titel het al zegt: om beurten krijg je een versje lief en een versje stout. Bloempjes plukken is lief, haartjes afknippen van jezelf of zusje is ietwat stout. Een mooie tekening maken voor oma en opa is lief, de kraan opendraaien en laten lopen is stout. De illustraties verhevigen de gevoelens nog. Ze zijn leuk en expressief. Grote neuzen, lange lijven, dunne beentjes van grappige figuurtjes in levendige kleuren maken van dit boekje een "spannend" dichtbundeltje. Het boek is van groot formaat met een stevige kaft. [Dani]
Royaal en verzorgd uitgegeven boek met paginagrote gekleurde en zwarte illustraties in een kader en zonder achtergrond. In bijbehorende, vierregelige versjes worden afwisselend de begrippen "lief" en "stout" behandeld. De versjes kunnen niet los van de illustraties gelezen worden. De tekst is nogal geconstrueerd vanwege het rijm. De tegenstelling lief/stout wordt vanuit het gezichtspunt van de volwassene bekeken, waardoor de versjes hier en daar belerend aandoen: het kind is lief als het zijn beertje voorleest of bloemen plukt voor de juffrouw, maar stout als het met handen en voeten met water en zand speelt. Een qua tekst en illustraties enigszins teleurstellende uitgave. Om voor te lezen aan kinderen vanaf ca. 4 jaar.

Over Nannie Kuiper

CC BY-SA 3.0 nl - Foto van/door Rob Bogaerts / Anefo

Janna Gesiena (Nannie) Kuiper (Winterswijk, 21 april 1939) is een Nederlandse schrijfster van kinderboeken.

Biografie

Kuiper groeide op in Winterswijk. Na haar middelbare school studeerde Kuiper kinderverzorging en -opvoeding en later journalistiek. Haar eerste gedichten voor kleuters en jonge kinderen, gingen over gevarieerde onderwerpen uit de sprookjeswereld en de leef- en belevingswereld van jonge kinderen: kleine heksen, een liegbeest, het ziekenhuis, het circus, ruzie, angstdromen of verveling. De vorm van de versjes was vrij traditioneel, met rijm, een stevig ritme en veel herhalingen. Later ging ze zich richten op peuters met klankrijke en ritmische versjes.

Nannie Kuiper moedigt het kleine kind aan om creatief zijn eigen weg te gaan. In haar boeken kruipen en lopen heel wat ondeugende, eigenzinnige peuters en kleuters rond.

Kuiper vertaalt ook kinderboeken. De gedichtenbundels van A.A. Milne en van C. Barker…Lees verder op Wikipedia

Suggesties