Boek
Nederlands

De circustrein

Nannie Kuiper (auteur), Philip Hopman (illustrator)
Doelgroep:
Alle leeftijden
Pepijn oefent met zijn hondje een circusnummer. Als Floris op een dag in een rijdende circustrein springt, beleeft hij een avontuur waarvan hij nooit durfde dromen. Prentenboek met vrolijk gekleurde, zeer gedetailleerde illustraties. Vanaf ca. 4 jaar.
Onderwerp
Circussen
Titel
De circustrein / Kuiper, Nannie ; ill. Hopman, Philip
Auteur
Nannie Kuiper
Illustrator
Philip Hopman
Taal
Nederlands
Uitgever
Houten: Van Holkema & Warendorf, 1996
[20] p. : ill.
ISBN
90-269-8806-0

Besprekingen

Pepijn wil circusartiest worden. Terwijl hij samen met zijn hond Floris een kunstje aan het oefenen is, springt deze plotseling op een langsrijdende circustrein. Met hulp van een clown wordt ook Pepijn in de trein gehesen. Op die manier wordt zijn droomwens vervuld. Paginagrote aquareltekeningen brengen Pepijn de hele trein door, op zoek naar Floris. Zo komt hij alle dieren en de artiesten tegen. Enkele regels tekst (zonder hoofdletters) geven alleen wat ondersteunende uitleg, maar zijn wel speels geplaatst. De illustraties zijn karikaturaal met veel details. Elke dubbele pagina heeft een eigen, functionele kleurensfeer. Daardoor ontstaat een bonte schakering van alle mogelijke, mooie kleuren waarmee het hele circusgebeuren des te duidelijker tot uitdrukking wordt gebracht. Voor kinderen nog altijd een boeiende en spannende, aparte wereld. Op de omslag in lila met geel, Pepijn die Floris een hoepel voorhoudt, met de trein op de achtergrond. Vanaf ca. 4 jaar.

Over Nannie Kuiper

CC BY-SA 3.0 nl - Foto van/door Rob Bogaerts / Anefo

Janna Gesiena (Nannie) Kuiper (Winterswijk, 21 april 1939) is een Nederlandse schrijfster van kinderboeken.

Biografie

Kuiper groeide op in Winterswijk. Na haar middelbare school studeerde Kuiper kinderverzorging en -opvoeding en later journalistiek. Haar eerste gedichten voor kleuters en jonge kinderen, gingen over gevarieerde onderwerpen uit de sprookjeswereld en de leef- en belevingswereld van jonge kinderen: kleine heksen, een liegbeest, het ziekenhuis, het circus, ruzie, angstdromen of verveling. De vorm van de versjes was vrij traditioneel, met rijm, een stevig ritme en veel herhalingen. Later ging ze zich richten op peuters met klankrijke en ritmische versjes.

Nannie Kuiper moedigt het kleine kind aan om creatief zijn eigen weg te gaan. In haar boeken kruipen en lopen heel wat ondeugende, eigenzinnige peuters en kleuters rond.

Kuiper vertaalt ook kinderboeken. De gedichtenbundels van A.A. Milne en van C. Barker…Lees verder op Wikipedia

Suggesties