Boek
Nederlands

Dubbel leven : achter de schermen van de Staatsveiligheid en IS

Montasser AlDe'emeh (auteur), Rik Torfs (inleider)
+1
Dubbel leven : achter de schermen van de Staatsveiligheid en IS
×
Dubbel leven : achter de schermen van de Staatsveiligheid en IS Dubbel leven : achter de schermen van de Staatsveiligheid en IS

Dubbel leven : achter de schermen van de Staatsveiligheid en IS

Persoonlijke ervaringen van een Belgische islamdeskundige met jihadisten en de Belgische Veiligheidsdienst, met informatie over de belevingswereld van islamitische jongeren.
Titel
Dubbel leven : achter de schermen van de Staatsveiligheid en IS
Auteur
Montasser AlDe'emeh
Inleider
Rik Torfs
Taal
Nederlands
Uitgever
Tielt: Uitgeverij Lannoo, 2018
252 p.
ISBN
9789401450836 (paperback)

Besprekingen

Montassar Alde'emeh is islamdeskundige, universitair onderzoeker naar radicaal-islamitische ideologie en het gewelddadige jihadisme. Hij publiceerde eerder 'De jihadkaravaan' (2015)*, dat werd genomineerd voor de Brusseprijs, een onderscheiding voor het beste Nederlandstalige journalistieke boek. In 'Dubbelleven' verhaalt de auteur over zijn gesprekken met IS-strijders en hun sympathisanten, zijn infiltratiepogingen in de lokale moslimgroeperingen en zijn samenwerking met de Belgische Veiligheidsdienst. Naast zijn persoonlijke belevenissen en ideeën en een blik achter de schermen van de veiligheidsdienst, geeft dit boek vooral informatie over hetgeen er leeft onder de islamitische jongeren in België en wat hen aanzet tot radicale beslissingen. De auteur streeft met zijn publicaties naar kennis, begeleiding en veiligheid. Hij poogt bruggen te slaan tussen de Belgische bevolking en de jihadisten en tot een vreedzame samenleving te komen. Montassar Alde'emeh werkt thans voor Belgische sc…Lees verder

Over Montasser AlDe'emeh

Montasser AlDe'emeh (Arabisch: منتصر يوسف علي الدعمة) (Jordanië, 8 april 1989) is een Belgisch-Palestijnse academicus, auteur, arabist, islamoloog en freelance-journalist bij De Morgen en Humo.

Biografie

Montasser AlDe'emeh is geboren in een Palestijns vluchtelingenkamp nabij Zarka in Jordanië. Zijn ouders waren tijdens de Nakba in 1948 als kinderen gevlucht uit Sabbarin (Israël), een dorp dat etnisch gezuiverd werd, en in 1967 moesten ze zich opnieuw uit de voeten maken toen de Zesdaagse Oorlog uitbrak.

Het gezin AlDe’emeh belandde in het begin van de jaren '90 in een arme wijk in Molenbeek en verhuisde later naar Asse (Vlaams-Brabant) om zich uiteindelijk in Baardegem te vestigen alwaar Montasser als kind opgroeide.

Tijdens de Tweede Intifada en na de aanslagen op 11 september 2001 voelde hij zich totaal vervreemd van zijn omgeving. Daarover schrijft hij in zijn autobiografie 'De jihadkaravaan' (p. 43):

Lees verder op Wikipedia