Boek
Nederlands

Voor jou

Milja Praagman (auteur)
+1
Voor jou
×
Voor jou Voor jou
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Muis is verliefd op Varken. Ze is op zoek naar iets waarmee ze dat aan hem kan tonen en naar woorden waarmee ze dat kan vertellen. Begrijpt Varken wat ze wilt zeggen?
Onderwerp
Verliefd zijn
Titel
Voor jou
Auteur
Milja Praagman
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2013
[28] p. : ill.
ISBN
9789058388513 (hardback)

Besprekingen

In Voor jou ontbreekt het Muis aan de juiste woorden om Varken haar liefde te verklaren. Prent na prent wordt duidelijk dat woorden soms eenvoudigweg tekortschieten als het om het overbrengen van grote gevoelens gaat. Dit wat magere verhaal wordt aanvankelijk sterker uitgewerkt in de illustraties: tegenover het vitale Varkentje dat steeds aan het rennen, zwemmen of steppen is, staat de schuchtere, introvertere Muis. Behalve het feit dat beiden een opvallend kledingstuk dragen, worden Muis en Varken als herkenbare, wat brave dierenfiguurtjes geportretteerd. In de karakters zit slechts weinig evolutie of ontwikkeling. In een ultieme poging om Varken voor zich te winnen, geeft Muis hem een lieveheersbeestje, maar het biedt allemaal weinig soelaas. Pas als Varken tijdens het steppen ongelukkig ten val komt, neemt het verhaal een wending; niet woorden, maar wel Muis’ daden leiden tot een nogal honingzoet happy end. Voornamelijk de laatste prent, waar beide dieren elkaar verliefd aan…Lees verder
Muis en Varken zijn vriendjes. Muis zoekt iets waarmee ze aan Varken kan laten zien, hoeveel ze van hem houdt. Maar ze kan niets vinden, en door haar verlegenheid kan ze het ook niet goed zeggen. Samen gaan ze op de step, maar dan kietelt er iets in de vacht van Varken. Het is een lieveheersbeestje, dat hij aan Muis geeft, omdat hij zo veel van haar houdt. De fris gekleurde eenvoudige illustraties lopen steeds over de gehele dubbele pagina's van opvallend mat papier. De twee aangeklede dierfiguurtjes (Varken in een gele tuinbroek en Muis in een rood jasje) worden steeds afgebeeld op een rustige, veelal groengekleurde achtergrond met patronen uit de natuur, zoals berkenboomstammen, dennenbomen, palmbomen, struiken met heel veel blaadjes, een veld met pluisbloemen, enz. Daar waar de liefde tot uitdrukking komt, is de achtergrond geheel roze. Emoties zijn goed herkenbaar neergezet. De summiere tekst is gedrukt in grote gekleurde letters van verschillend lettertype. Deze tekst vormt een e…Lees verder

Voor jou

Muis is verliefd op Varken. Ze zijn samen aan het spelen en Muis wil zeggen dat ze heel, heel veel van Muis houdt. Maar het lukt niet zo goed want Varken gaat zo op in zijn spel dat hij geen aandacht heeft voor Muis. Uiteindelijk vindt hij al spelend een lieveheersbeestje en geeft het aan Muis: “Omdat ik zo van je hou …”.
Een thema dat, indien anders uitgewerkt, een heel mooi verhaal kon opleveren. Jammer van de tekeningen, ze zijn te statisch voor driejarigen en spreken niet erg aan. De kleuren zijn flets. De achtergronden zijn soms storend. Zo zie je een dennenbos naast palmbomen op dezelfde pagina staan. Dat is wel heel onrealistisch.

Over Milja Praagman

Milja Praagman (Amsterdam, 3 april 1971) is een Nederlandse illustrator en schrijver van prentenboeken. In 2017 won ze een Zilveren Penseel voor haar prentenboek Omdat ik je zo graag zie. Ze is ook de maker van het Prentenboek van de Kinderboekenweek 2018, met als thema 'Vriendschap'.

Praagman studeerde af als grafisch ontwerper aan de Academie voor Beeldende Kunsten Sint-Joost te Breda. Met een startstipendium ging ze aan de slag als zelfstandig ontwerper en illustrator. Ze werkte in het begin veel voor kranten en tijdschriften zoals Okki, Bobo, Hello you en ze maakte animaties voor Sesamstraat. Nadien begon ze prentenboeken te illustreren. In 2005 debuteerde ze met Meneer Po.

Prijzen

  • 2011 - Leespluim voor Nog 100 nachtjes slapen
  • 2013 - Prentenboek van het jaar - Nog 100 nachtjes slapen
  • 2016 - Prentenboek Top Tien - Vergeet mij nietje
  • 2017 - Zilveren Pensee…Lees verder op Wikipedia