Boek
Nederlands

Vergeet-mij-nietje

Milja Praagman (auteur)
+1
Vergeet-mij-nietje
×
Vergeet-mij-nietje Vergeet-mij-nietje

Vergeet-mij-nietje

Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Titel
Vergeet-mij-nietje
Auteur
Milja Praagman
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2014
[25] p. : ill.
ISBN
9789058389268 (hardback)

Besprekingen

Na het zeemzoete prentenboek Voor jou (2013), waarin Varken en Muis elkaar de liefde verklaren, verschijnt nu een nieuwe titel van Milja Praagman over beide dieren. Het opzet is opnieuw erg eenvoudig: Varken wil op reis, terwijl Muis na rijp beraad besluit om bij haar huis en planten te blijven. Muis' eenzaamheid wordt echter steeds sterker: ze mist Varken, heeft nauwelijks eetlust en verveelt zich stierlijk. Maar voordat het verkeerd afloopt, duikt Varken alweer op en volgt een liefdevolle hereniging.
Terwijl ze in de prenten inzoomt op de bijbehorende emoties, beschrijft Praagman in de tekst de verschillende stadia in het proces van afstand nemen en elkaar opnieuw vinden nogal letterlijk. Ze beperkt zich daarbij tot een opsomming van Muis' acties en gevoelstoestand. De taal is erg eenvoudig, op het kinderlijke af, met een vlak, rechtlijnig verhaaltje tot gevolg: ‘Muis poetst haar huis. Dan eet ze een snelle hap. En daarna weet ze niet wat te doen. Ze sloft naar bed.’
Me…Lees verder
Dat Muis en Varken veel van elkaar houden, was te zien en te lezen in het eerste prentenboek over deze twee, ‘Voor jou’*. In dit (los te lezen) vervolg wordt hun gevoel voor elkaar op de proef gesteld als Varken besluit op reis te gaan. Muis zou wel mee willen gaan, maar houdt te veel van haar vertrouwde omgeving. Verdrietig kijkt ze haar vriend na. Ze voelt zich de dagen daarna eenzaam en heeft zelfs geen honger meer. Tot Varken – gelukkig na een paar dagen al – weer naar huis komt. Ook hij blijkt niet zonder zijn vriendinnetje te kunnen. Het verhaal wordt ingehouden verteld; de emoties van de verdrietige Muis zijn subtiel, maar raak verwoord. De illustraties onderstrepen de tekst op een even subtiele manier. De vrolijke en fraai gekleurde, in gemengde techniek uitgevoerde illustraties bevatten bloemdecoraties die verwijzen naar de Franse schilder Henri Matisse. Een prachtig uitgevoerd, aandoenlijk verhaal, ook al geschikt voor oudere peuters. Vanaf ca. 4 jaar.

Vergeet mij nietje

Varken wil graag de wijde wereld in en vraagt zijn goede vriendin Muis om met hem mee te gaan. Muis blijft echter liever thuis. Ze ziet haar vriend verdwijnen in de verte, tot hij almaar kleiner wordt en tenslotte helemaal verdwijnt. Muis doet de dingen die ze anders doet, ze eet, zorgt voor haar tuin en gaat slapen maar niets is nog hetzelfde. Elke dag opnieuw mist ze Varken een klein beetje meer tot het zelfs echt pijn begint te doen. Haar buik doet pijn, ze heeft niet zo veel zin meer om te eten en denkt de hele dag door hoe erg ze haar vriend mist. Tot ze aan de horizon een stipje ziet verschijnen, een kleine vlek die almaar groter wordt ... tot Varken helemaal opnieuw voor haar neus staat. Het weerzien is warm en hartelijk en doet beiden veel deugd. Liggend in een grasveld vol met vergeet-mij-nietjes koesteren ze hun vriendschap en samenzijn.
De opvolger van 'Voor jou' is erg eenvoudig in zijn opzet, waarbij het thema 'gemis' centraal staat. Het verhaal voelt warm aan alsof…Lees verder

Over Milja Praagman

Milja Praagman (Amsterdam, 3 april 1971) is een Nederlandse illustrator en schrijver van prentenboeken. In 2017 won ze een Zilveren Penseel voor haar prentenboek Omdat ik je zo graag zie. Ze is ook de maker van het Prentenboek van de Kinderboekenweek 2018, met als thema 'Vriendschap'.

Praagman studeerde af als grafisch ontwerper aan de Academie voor Beeldende Kunsten Sint-Joost te Breda. Met een startstipendium ging ze aan de slag als zelfstandig ontwerper en illustrator. Ze werkte in het begin veel voor kranten en tijdschriften zoals Okki, Bobo, Hello you en ze maakte animaties voor Sesamstraat. Nadien begon ze prentenboeken te illustreren. In 2005 debuteerde ze met Meneer Po.

Prijzen

  • 2011 - Leespluim voor Nog 100 nachtjes slapen
  • 2013 - Prentenboek van het jaar - Nog 100 nachtjes slapen
  • 2016 - Prentenboek Top Tien - Vergeet mij nietje
  • 2017 - Zilveren Pensee…Lees verder op Wikipedia