Boek
Nederlands

Miki en de sneeuwpop

Milja Praagman (auteur)

Miki en de sneeuwpop

Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Eskimo's hebben wel honderd woorden voor alle verschillende soorten sneeuw. Miki kent ze allemaal. Maar is er ook een woord voor een gesmolten sneeuwpop? Prentenboek met eenvoudige, sfeervolle illustraties in kleur. Vanaf ca. 4 jaar.
Onderwerp
Sneeuw, Zon
Titel
Miki en de sneeuwpop
Auteur
Milja Praagman
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Leopold, 2009
[25] p. : ill.
ISBN
9789025855772 (hardcover)

Besprekingen

Miki staart glimlachend en dromend naar de witte vlokken waaruit ze straks haar vriend zal rollen. Het kleine Eskimomeisje en de sneeuwpop zullen een hele winter lang beste vrienden zijn. Eens de pop is gevormd en Miki hem haar sjaal omdoet, worden ze onafscheidelijk. De huizen op de achtergrond verdwijnen en de twee zijn helemaal alleen in een sneeuwwit landschap. Enkel een zwijgende sneeuwuil en een ijsbeer zijn getuige van hun vriendschap en hoe. Miki en de sneeuwpop spelen en knuffelen elkaar. De twee vrienden lijken ook op elkaar. Milja Praagman geeft hen allebei haar typische ronde hoofdjes. Als Miki en de pop elkaar kussen, wordt die laatste heel menselijk. Net als Miki leunt hij met gesloten ogen en blozende wangetjes voorover, de armen gestrekt achter zich. Wanneer Miki ondergesneeuwd raakt, zijn ze haast identiek; twee sneeuwpoppen naast elkaar.

Maar dan breekt doorheen de blauw-en-witte prenten opnieuw het frisse lentegroen. Vanachter de heuvels komt de zon tevoorsc…Lees verder
Miki, een Eskimomeisje, kent alle honderd Eskimowoorden voor de verschillende soorten sneeuw: héél zachte sneeuw waar ze een sneeuwpop van maakt, suikersneeuw, bewegende sneeuw, sneeuw om een iglo van te maken... Er is ook een woord voor sneeuw die smelt, maar een woord voor een sneeuwpop die gesmolten en verdwenen is, bestaat niet. En is er echt maar een woord voor zonneschijn? Aardig verhaal dat kinderen op simpele wijze de verschillende soorten sneeuw leert. De woorden die de Eskimo's gebruiken, staan met vertaling in de illustraties in een grijze letter gedrukt. De eenvoudige, sfeervolle, over dubbele pagina's geplaatste illustraties in heldere kleuren passen goed bij de eenvoudige tekst en vullen deze aan. Ook de emoties van Miki, zoals blijdschap, bezorgdheid en verdriet - als de sneeuwpop smelt - worden duidelijk verbeeld. Prentenboek dat goed te gebruiken is voor kleuters, zeker als het heeft gesneeuwd. Vanaf ca. 4 jaar.

Miki en de sneeuwpop

Overal zijn woorden voor. Papa ... mama ... huis ... land ... berg ... sneeuw. De Eskimo's hebben wel honderd woorden voor sneeuw. Miki kent ze allemaal. Van héél zachte sneeuw maakt ze een sneeuwpop. Een vriendje voor de hele winter.
'Miki en de sneeuwpop' vertelt niet echt een verhaal. De verschillende woorden voor de verschillende soorten sneeuw zijn voor kleine kinderen moeilijk uit te spreken en blijven bijgevolg ook niet hangen. Het is echter geen must om de Eskimowoorden te gebruiken.
De paginagrote illustraties echter zijn wel aardig. De tekeningen zijn eenvoudig en duidelijk getekend en werden hier en daar met potlood ingekleurd. De heldere kleuren tegen een overwegend witte tot ijsblauwe achtergrond brengen het winterlandschap tot leven. De heldergroene kleur van het gras na het smelten het ijs brengt de lente. De emoties van Miki, de sneeuwpop en de zon worden op een eenvoudige manier uitgebeeld en sluiten aan bij de tekst.

Over Milja Praagman

Milja Praagman (Amsterdam, 3 april 1971) is een Nederlandse illustrator en schrijver van prentenboeken. In 2017 won ze een Zilveren Penseel voor haar prentenboek Omdat ik je zo graag zie. Ze is ook de maker van het Prentenboek van de Kinderboekenweek 2018, met als thema 'Vriendschap'.

Praagman studeerde af als grafisch ontwerper aan de Academie voor Beeldende Kunsten Sint-Joost te Breda. Met een startstipendium ging ze aan de slag als zelfstandig ontwerper en illustrator. Ze werkte in het begin veel voor kranten en tijdschriften zoals Okki, Bobo, Hello you en ze maakte animaties voor Sesamstraat. Nadien begon ze prentenboeken te illustreren. In 2005 debuteerde ze met Meneer Po.

Prijzen

  • 2011 - Leespluim voor Nog 100 nachtjes slapen
  • 2013 - Prentenboek van het jaar - Nog 100 nachtjes slapen
  • 2016 - Prentenboek Top Tien - Vergeet mij nietje
  • 2017 - Zilveren Pensee…Lees verder op Wikipedia