Boek
Nederlands

In de dierentuin

Milja Praagman (auteur)
+1
In de dierentuin
×
In de dierentuin In de dierentuin

In de dierentuin

Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Een kleine jongen in indianenkleding probeert in de dierentuin een blauwe vlinder te vangen. Prentenboek zonder tekst met kleurige illustraties. Vanaf ca. 4 jaar.
Onderwerp
Dierentuinen
Titel
In de dierentuin
Auteur
Milja Praagman
Taal
Nederlands
Uitgever
Tielt: Lannoo, 2007
[14] p. : ill.
ISBN
9789085683223

Besprekingen

Het detail en het verhaal
Zoekboeken tussen Anno en Wally
Het populaire genre van de kijk- en zoekboeken voor de jeugd kent twee uitersten. Tegenover het volgestouwde boek, dat de kijker overdondert met talrijke personages, priegeldetails en situatiehumor, staat het rustige, gecultiveerde boek, waarin meer ruimte gegeven wordt aan verhalende elementen. Van het eerste mogen de populaire Wally-boeken van Martin Handford als voorbeeld gelden, van het tweede de Anno-boeken van Anno Mitsumasa. Beide auteurs hebben zo'n sterke zoekboeken gemaakt dat het niet eenvoudig is om vernieuwing te brengen in het genre. Geregeld slagen auteurs daar toch in, met nieuwe concepten en illustratiestijlen. In dit artikel ga ik na hoe een aantal nieuwe kijk- en zoekboeken zich situeren in het genre.
Wereldreis
Reizen is een basisconcept in het zoekboekengenre, omdat het toelaat zowel vele situaties in een zoekplaat op te nemen, als een zekere narratieve progressie op te bouwen. Hoe beide aspect…Lees verder
Groot formaat, hardkartonnen prentenboek met twee afgeronde hoeken. Het is een prentenboek zonder woorden waarin een peuter met zijn schepnetje door de dierentuin rent. Hij probeert een grote blauwe vlinder te vangen en passeert al doende een groot aantal dieren, al dan niet in hun hokken. Als de vlinder uiteindelijk op het hoofd van een gorilla belandt, besluiten het jongetje en de gorilla om de vlinder zijn vrijheid te gunnen. Op de zeven kleurige platen, die steeds een dubbele bladzijde beslaan, worden de dieren natuurgetrouw weergegeven en valt veel te ontdekken en te benoemen alhoewel misschien (nog) niet alle beesten bekend zullen zijn bij peuters en jonge kleuters. De wisselende emoties van het jongetje zijn duidelijk af te lezen aan zijn gezichtsuitdrukking. Hij is grappig neergezet met zijn laarsjes en een indianentooi op zijn hoofd. Heerlijk kijkboek voor de jongsten dat uitnodigt tot interactie. Vanaf ca. 4 jaar.

In de dierentuin

‘In de dierentuin’ is een boek zonder tekst. Het is het derde boek van auteur en illustrator Milja Praagman. Hopi, een kleine jongen, probeert met een netje een vlinder te vangen. Hij komt zo al rennend en huppelend in de dierentuin terecht. Op zijn zoektocht komt hij langs vele dieren. Aan het eind van het boek zit de vlinder eindelijk stil. Maar jammer genoeg zit hij op de hand van een gorilla. Daar staat het verhaal eventjes stil: wat gaat die grote, sterke gorilla doen met die kleine, kwetsbare vlinder? Zal hij de vlinder vangen? Samen met Hopi laat de gorilla de vlinder vrij; de bezorgde blik van het jongetje op de prent verdwijnt. Het boek is groot en uit stevig karton gemaakt. De illustraties lijken wel zoekplaten, maar dan voor erg jonge kinderen. Op elke pagina moet je naar de vlinder zoeken. Wie niet genoeg krijgt van zoekspelletjes, vindt op de achterflap nog een heleboel dieren die je kunt gaan zoeken in de prenten. Uiteraard staat het je vrij om zelf tekst en uitleg te ge…Lees verder

Over Milja Praagman

Milja Praagman (Amsterdam, 3 april 1971) is een Nederlandse illustrator en schrijver van prentenboeken. In 2017 won ze een Zilveren Penseel voor haar prentenboek Omdat ik je zo graag zie. Ze is ook de maker van het Prentenboek van de Kinderboekenweek 2018, met als thema 'Vriendschap'.

Praagman studeerde af als grafisch ontwerper aan de Academie voor Beeldende Kunsten Sint-Joost te Breda. Met een startstipendium ging ze aan de slag als zelfstandig ontwerper en illustrator. Ze werkte in het begin veel voor kranten en tijdschriften zoals Okki, Bobo, Hello you en ze maakte animaties voor Sesamstraat. Nadien begon ze prentenboeken te illustreren. In 2005 debuteerde ze met Meneer Po.

Prijzen

  • 2011 - Leespluim voor Nog 100 nachtjes slapen
  • 2013 - Prentenboek van het jaar - Nog 100 nachtjes slapen
  • 2016 - Prentenboek Top Tien - Vergeet mij nietje
  • 2017 - Zilveren Pensee…Lees verder op Wikipedia