Boek
Nederlands

Tien vingertjes en tien teentjes

Mem Fox (auteur), Helen Oxenbury (illustrator)

Tien vingertjes en tien teentjes

Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
In welk land baby's ook worden geboren, één ding is hetzelfde: ze hebben allemaal tien vingertjes en tien teentjes. Oblong prentenboek met tekeningen in zachte kleuren en een tekst op rijm. Vanaf ca. 2 jaar.
Titel
Tien vingertjes en tien teentjes
Auteur
Mem Fox
Illustrator
Helen Oxenbury
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Ten little fingers and ten little toes
Uitgever
Haarlem: Gottmer, 2009
[38] p. : ill.
ISBN
9789025746445

Besprekingen

De Britse illustratrice Helen Oxenbury zorgde al voor heel wat klassiekers in prentenboekenland. Haar typische schattige dieren- en kinderfiguurtjes in zachte tinten zijn direct herkenbaar. Tien vingertjes en tien teentjes van Mem Fox is een telboek, maar heeft nog heel wat meer te bieden. Het verhaal laat zien dat kinderen van over de hele wereld, of het nu jongetjes of meisjes zijn, blond of zwart, met krullen of steil haar, zwarte bruine of blauwe ogen, altijd allemaal een neusje, twee oren, tien vingertjes en tien teentjes hebben.
Op de prenten en in de tekst passeren een hele reeks landen en culturen. Er zijn zwarte, blanke, bruine en gele kindjes, die allemaal heel anders zijn en tegelijk allemaal ook veel gelijkenissen vertonen. De ene draagt warme laarsjes, de ander sandalen, maar allemaal houden ze van spelen, schommelen en plezier maken. Het boek eindigt met een heel warme en vertrouwde thuissituatie voor elke peuter: in mama's armen en met een heleboel zoentjes.Lees verder
De auteur (onder andere bekend van 'Victor Jan Valentijn Vis') en illustrator (die onder andere de illustraties maakte voor 'Wij gaan op berenjacht') zijn er in dit vrolijke, humoristische prentenboek in oblong formaat in geslaagd om de tien vingers en tenen van baby's een extra dimensie te geven. De ritmisch rijmende tekst geeft aan dat ondanks verschillen in huidskleur of geboorteland ieder kind tien vingertjes en tien teentjes heeft. De illustraties ondersteunen de tekst met zachtgekleurde eenvoudige tekeningen tegen een witte achtergrond; zij tonen beweeglijke, grappig aangeklede baby's en peuters die diverse emoties uitdrukken met veel gevoel voor lichaamstaal en detail. Een klein kind zal nog niet alles kunnen begrijpen wat in de versjes wordt verteld, maar door het voorlezen, samen bekijken en ook tellen, zullen er zeker positieve taalervaringen zijn. Vanaf ca. 2 jaar.

Tien vingertjes en tien teentjes

'Tien vingertjes en tien teentjes' is een blijver. Een prachtig, multicultureel prentenboek over kindjes die allemaal verschillend zijn, maar toch ook gelijk. Met dit boekje zetten peuters hun eerste stapjes in de wijde wereld. Of de kinderen in het boek nu Ibrahim of Tobias heten, of ze nu warme laarsjes aanhebben of sandaaltjes, één ding hebben ze gemeen: ze hebben allemaal tien vingertjes en tien teentjes.
Helen Oxenbury slaagt erin om elk peutertje even schattig en karakteristiek weer te geven. De vrolijkheid spat van de tekeningen af en de illustraties komen ten volle tot hun recht tegen de witte achtergrond. De tekst van Mem Fox in rijmvorm nodigt uit om mee te volgen en mee te tellen.
Een meisje en een jongen, heel anders alle twee. Maar allebei met tien vingertjes en tien teentjes, tel maar mee.
Het terugkerende patroon in tekst en vorm maakt van dit boek een zeer geschikt voorleesboek voor de allerkleinsten. 'Tien vingertjes en tien teentjes' is een mooie aa…Lees verder